400 på utdanningsmesse: – Gir god hjelp til å velge hva vi vil gjøre senere

LÆRERIKT: Denne trioen synes de fikk godt utbytte av messa. Fra venstre: Lina Holm Haugelien (Jevnaker skole), Ida Marie Janzon (Harestua skole) og Johanne Haakenstad (Harestua skole).

LÆRERIKT: Denne trioen synes de fikk godt utbytte av messa. Fra venstre: Lina Holm Haugelien (Jevnaker skole), Ida Marie Janzon (Harestua skole) og Johanne Haakenstad (Harestua skole). Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

10. klassingene på Hadeland ble forført med både droner og simulatorer i Jevnakerhallen. Men noen yrker går aldri av moten, selv uten høyteknologiske hjelpemidler.

DEL

– Politi, psykolog og advokat er alltid en slager, sier Ellen Sagengen som er en av de sju rådgiverne som står bak den årlige yrkes- og utdanningsmessa i Jevnakerhallen tirsdag.

Når alle 10. klassingene fra Jevnaker, Harestua, Brandbu, Bjoneroa, Gran og Lunner samles, teller de rundt 400 i tallet. Derfor måtte de deles inn i to puljer. Én før lunsj og en etter lunsj.

Elevene har i forkant valgt ut fire yrker eller utdanninger som de vil høre mer om. Til slutt kan de velge en valgfri stand, og da var det ikke fritt for at mange ble trukket mot lastebilsimulatoren.

Se flere bilder fra utdanningsmessa nederst i saken.

Lærerikt

Johanne Haakenstad (15), Lina Holm Hauglien (15) og Ida Marie Janzon (16) var tre av elevene som deltok på messa tirsdag.

– Dagen i dag gir et godt innblikk i og forståelse for de ulike yrkene, sier Johanne.

Hun besøkte politi, barnevern, journalist og psykolog, og vurderer medier og kommunikasjon eller studiespesialiserende på Hadeland videregående skole (HVS) til høsten.

Lina på sin side var innom advokat, psykolog, markedsføring og journalist. For henne står valget mellom medier og kommunikasjon eller musikk, dans og drama på HVS.

Ida Marie vurderer også medier og kommunikasjon på HVS, og besøkte journalist, markedsføring, kontormedarbeider og Høgskolen i Sørøst-Norge under messa.

– Det har vært spennende å lærerikt å være her. Det gir god hjelp til å velge hva vi vil gjøre senere, sier hun.

Nyttig

Rådgiver ved Bjoneroa skole Ellen Sagengen bekrefter at tidligere tilbakemeldinger fra elevene bekrefter at messa i Jevnakerhallen er en viktig brikke med tanke på videre utdanning. Det samme er åpen skole og utprøving som videregående tilbyr.

Silje Lafton som er rådgiver ved Jevnaker skole har det samme inntrykket.

– Elevene er ofte litt skeptiske i forkant, men når de først har deltatt så opplever de det som kjempenyttig, forteller hun.

Wenche Strand som er rådgiver ved Voksenopplæringen for Gran og Lunner, forteller at det i år er hele 30 elever hos dem som skal søke på videregående utdanning. Mange av dem har kort botid i Norge, og skal ta grunnskoleeksamen i år.

– Vi bruker tid på å lære om utdanningssystemet i Norge, og forklare forskjellen på studiespesialisering og yrkesfag, sier Strand.

Rådgiverne avslutter med å rette en stor takk til alle som stiller opp på stand, slik at yrkes- og utdanningsmessa kan bli en realitet.

Artikkeltags