– Jeg sliter med å se hvorfor lærere har mer rett til å parkere på skolen enn oss elever

PARKERING: Risikerer å miste parkeringsretten. Fra venstre: Silje Skaug Kind (18), Martijn Langeweg (18), Hanne Holmstrøm (18).

PARKERING: Risikerer å miste parkeringsretten. Fra venstre: Silje Skaug Kind (18), Martijn Langeweg (18), Hanne Holmstrøm (18).

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Elevene ved Hønefoss Videregående skole kan miste retten til å parkere gratis på parkeringsplassen utenfor skolen.

DEL

Ringerike videregående skoles ombygging fører til at elever derfra parkerer ved Hønefoss videregående.

Dette har skapt kaos på parkeringsplassen utenfor Hønefoss videregående skole.

Lærerne på både Hønefoss- og Ringerike videregående velger å parkere der, i tillegg til elever med bil, motorsykler og scootere. Pparkeringsplassen er overfylt. Elevene er informert om at de etter jul mest sannsynlig mister muligheten til å parkere utenfor Hønefoss videregående skole.
 

– Urettferdig at lærerne får lov

Silje Skaug Kind (18), Martijn Langeweg (18) og Hanne Holmstrøm (18) benytter seg av parkeringsplassen hver dag.

– Jeg bruker parkeringsplassen på skolen hver dag fordi jeg ikke har busstilbud hjem fra skolen, sier Hanne.

Elevene har blitt forespeilet at de antakeligvis ikke får lov til å parkere utenfor Hønefoss videregående skole fordi lærerne fra både Hønefoss og Ringerike først og fremst skal få mulighet til å parkere der.

– Jeg sliter med å se hvorfor lærere har mer rett til å parkere på skolen enn oss elever. Vi elever har også et transportbehov og burde ha lik rett til parkeringsplassene som lærerne, mener Martijn.

Hanne mener det er et dumt hvis dette blir vedtatt. Hun mener elevene ved Hønefoss videregående bør få tilgang til parkeringsplassene siden det tross alt er de som går på skole der.

Silje mener også at forslaget er dumt og at det er synd for de elevene som ikke har gode nok busstilbud der de bor.

FULL PARKERINGSPLASS: På Hønefoss videregående sin parkering står det ofte mange biler.

FULL PARKERINGSPLASS: På Hønefoss videregående sin parkering står det ofte mange biler. Foto:

Må gå 5 kilometer

Martijn må gå 5km for å komme seg til nærmeste busstopp dersom han ikke får kjørt til skolen selv.

Alle tre elevene planlegger å kjøre til skolen etter høsten. Da må de lete etter ledig parkering rundt i byen. I verste fall må de betale for parkering for å få kommet seg på skolen.

Hanne må kjøre til skolen fordi det ikke finnes busstilbud der hun bor. Hun er en av mange som planlegger å parkere på plasser som er ledige og gratis rundt skolen. Hun frykter rift om de plassene.

Martijn forteller videre at hans tvillingbror, som er elev ved Ringerike videregående, heller ikke har noen gode løsninger for parkering. Ringerikselevene pleier ofte å parkere ved Petersøya og ved stadion og frykter at Hønefosselevene må gjøre det samme.

Han er overbevist om at han ikke er den eneste som tenker denne tanken og mener at parkeringsplassene kommer til å bli overfylt.

Redd for å bli bortvist

– Skoleelever er ikke i stand til å betale store summer hver dag for å parkere. Mest sannsynlig kommer elever til å parkere i alle kriker og kroker ved Schongslund. Den økte trafikken kommer til å irritere beboerne på Schongslund. Klager de på trafikken, blir vel dette også løst ved å forby elevene å parkere der, sier Martijn.

Elevene har tenkt for seg flere tiltak som kan gjøre denne situasjonen lettere for begge parter. Hanne vil gjerne at de som absolutt ikke har mulighet til å ta buss til skolen burde få mulighet til å parkere. Silje foreslår å gjøre parkeringsplassen større.

Det ble nylig laget en rundkjøring der folk har pleid å parkere bilene sine.

– Jeg ser ikke helt behovet for å ha en rundkjøring akkurat der, sier Hanne.

Hun ønsker at parkeringsplassen skal bli større slik at tilbudet kan gjelde for alle som trenger å benytte seg av plassen.

Bedre busstilbud

Martijn foreslår å redusere antallet personer som kommer med bil til skolen.

– Skolen kan gi parkering til de som har mest behov for det. De elevene og lærerne som bor i byen er ikke avhengige av å kjøre bil til skolen. For at flere folk skal være villige til å la bilen stå, må busstilbudet være bra nok. Derfor kunne kanskje skolen startet en dialog med busselskapene. På den måten kunne de kanskje bedret busstilbudene, sier han.

Han syns det er rart at elevene på Hønefoss videregående skole blir fratatt parkeringsplassene fordi lærerne fra Ringerike trenger parkering.

– Det burde heller blitt ordnet parkering for lærerne fra Ringerike ett annet sted som ikke går utover oss fra Hønefoss videregående, sier Martijn.

Eier av parkeringsplassen BFK Eiendom ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Artikkeltags