Vil ha åpenhet om selvmord

Siw Anita Kristiansen Tragethon håper mange fra Ringeriksdistriktet engasjerer seg og jobber for åpenhet rundt selvmord.

Siw Anita Kristiansen Tragethon håper mange fra Ringeriksdistriktet engasjerer seg og jobber for åpenhet rundt selvmord. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag er Verdensdagen for selvmordsforebygging, og det markeres i Drammen.

DEL

Leve Buskerud (foreningen for etterlatte ved selvmord) skal markere verdensdagen for selvmordsforebygging på Papirbredden i Drammen kunnskapspark 8. september. Temaet er åpenhet.

Siw-Anita K. Tragethon, som er LEVE-leder i Buskerud, håper at folk fra vårt distrikt tar turen til Drammen.

– Jeg vet at selvmord berører så mange her i Ringerike også. Vi har ni registrerte medlemmer fra Ringerike. Noen av disse er familiemedlemskap. Men vi har vært i kontakt med flere som ikke er registrerte medlemmer. Og det er mange som er berørte, som vi ikke har vært i kontakt med, sier hun.

I 2014 fortalte hun i Ringerikes Blad om sine egne erfaringer med selvmord. Hennes 40 år gamle ektemann tok sitt eget liv i 2006.

– LEVE er egentlig for etterlatte, men vi jobber også med selvmordsforebygging. Vi håper at ingen andre skal komme i den situasjonen som vi har havnet i. Åpenhet er viktig, når selvmordet er skjedd, men kanskje enda mer viktig i møte med de som sliter. For å forebygge, sier Tragethon.

Hun er kursleder i VIVAT- førstehjelpskurs ved selvmordsfare.

– Selvmordsforebygging er noe jeg brenner for. Ingen kan gjøre alt, men vi alle kan gjøre litt. Og for den ene som trenger det, utgjør det en stor forskjell. Kanskje mellom liv og død.

Artikkeltags