Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det slutt på lørdagspost

Artikkelen er over 5 år gammel

... men Ringerikes Blad kommer fortsatt i postkassen din.

I fjor besluttet Posten å kutte ut postlevering på lørdager, og neste helg blir lørdagsposten borte fra alle postkasser i Norge.

– Førstkommende lørdag er siste lørdag vi leverer ut post, og lørdag 5. mars blir første lørdag uten lørdagspost, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge til Nettavisen.

– Det er ikke nok post

Eckhoff karakteriserer det som en milepæl.

– Det er absolutt en milepæl i posthistorien, og vi skulle gjerne distribuert post sju dager i uken, men det er det ikke nok post til, sier han.

Siden 1999 har nemlig brevmengden i Norge blitt halvert.

– Hovedgrunnen til det er digitaliseringen, og det er et stort behov for å tilpasse seg den utviklingen. Vi har foreslått det i flere år, fordi vi ser at postmengden daler. Da ny postlov kom i fjor, falt plikten om seks dagers postomdeling, og da valgte vi å kutte ut lørdagen, sier Eckhoff.

Han opplyser at det på lørdager er blitt levert ut en postmengde som er kun 25 prosent av posten på en vanlig hverdag.

– En ting er at det ikke er lønnsomt, men det koster samfunnet mye penger. Årlig vil 400 millioner kroner spares på grunn av kuttet, sier han.

Papiravisen kommer

Heller ikke Postens postkasser som står plassert rundt omkring, der du kan levere brev, vil heretter bli tømt på lørdager.

– De blir ikke tømt fra fredag kveld til mandag i forbindelse med postombringingen. Posten vil i den perioden ikke bli sortert eller distribuert, sier Eckhoff.

Han påpeker samtidig at alle landets postkontorer og Post i butikk vil holde åpent som i dag, på 1400 steder rundt om i landet.

– Så du kan fortsatt hente pakken din og levere pakker. Det finnes også et ekspresstilbud som fortsatt består, eller du kan sende det elektronisk som de aller fleste gjør  i dag, sier pressesjefen.

Papiraviser vil også fortsatt bli levert på lørdager.

Utålmodig på å lese Ringerikes Blad? Fra klokken 21 kvelden før er papiravisen tilgjengelig digitalt!

– Vi lever ikke av nostalgi

De siste årene har postmengden i Norge falt dramatisk, og den faller nå med 6-7 prosent i året.

– Det er et tiltakende fall. Nå leverer vi ut 800-900 millioner brev i året, mens det i 1999 var i underkant av 2 milliarder brev, sier Eckhoff.

– Har dere fått mange reaksjoner på at dere kutter lørdagen?

– Vi har fått overraskende få henvendelser på dette, så jeg tror det har vært en utvikling som folk har sett og at de aller fleste forstår at vi må tilpasse oss den virkeligheten vi er i. Gjør vi ikke noe nå så får vi behov for å gjøre noe senere, og da kan det være for sent, sier han.

– Men noen vil jo komme til å savne lørdagsposten?

– Vi lever ikke av nostalgi. Vi lever av å få post fram til folk, og det behovet med å få fram post på lørdager, er ikke så stort lenger, sier Eckhoff.

LES OGSÅ: Postbudene kan bli helt borte

Kommentarer til denne saken