Polsk satsing på praktbolig

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Nordmannen Øyvind K. Thorsheim i det polske selskapet "Norske Byggeklosser" skal gjøre butikk av den tidligere direktørboligen til Follum Fabrikker, Søndre Ringåsen 36. Boligen er under full renovering og vil fremstå som et herskapelig utleie- eller salgsobjekt.

DEL

Da Søndre Ringåsen 36 ble lagt ut for salg i fjor var den taksert til 8,5 millioner kroner. Eiendommen ble solgt etter kort tid, men detaljene rundt kjøpet har vært holdt hemmelig.

Ringerikes Blad har nå fått bekreftet at det er et polsk eiendomsselskap som har råderett på den 6,5 mål tomt store eiendommen. Det polske aksjeselskapet heter kuriøst nok Norske Byggeklosser Sp.z.o.o.

Det norskklingende navnet har sammenheng med at det er den norske millionæren Øyvind K. Thorsheim (44) som er en sentral eier i selskapet.

– Jeg kan bekrefte at Norske Byggeklosser eier eiendommen gjennom selskapet Hokt AS, sier Thorsheim på telefon fra Warszawa, hvor han jobber.

Lange Lyche-selskap

Hokt AS er det nye navnet på selskapet Jens Lange Lyche AS.

Jens Fredrik Lange Lyche, sønn av den tidligere direktøren ved Follum Fabrikker og nå avdøde Jens Lange Lyche, eide boligen gjennom dette selskap.

Han valgte å selge eiendommen da hans mor Ella Marie, som bodde i boligen, gikk bort.

Hva prislappen på aksjene var er ikke gjort kjent. Hovedverdien i selskapet er eiendommen Søndre Ringåsen 36, inkludert den boligen som snart er ferdig renovert. Boligen er inkludert kjeller 600 kvadratmeter stor.

Wesenlund

Morselskapet Norske Byggeklosser er et eiendomsselskap som først og fremst har satset på fortjeneste i Warszawa.

– Selskapet lever av å bygge og pusse opp eiendommer og skaffe inntekter gjennom utleie eller videresalg, forteller Thorsheim som er en sentral eier.

Selskapets navn er hentet fra en norsk filmklassiker med samme navn. En film hvor Rolv Wesenlund inntok en rekke roller i forbindelse med oppføring av et hus.

– Vi synes filmen er veldig morsom, forteller Thorsheim og som begrunnelse for valget av et norsk navn på et polsk selskapet.

Et av profittmomentene ved selskapets første norske prosjekt, er igjen å gjøre en fasjonabel bolig ut av Søndre Ringåsen 36 ved bruk av i første rekke byggevarer innkjøpt i Polen og gjennom bruk av polsk arbeidskraft. Og til slutt leie ut boligen, eller selge, til priser styrt av det norske eiendomsmarkedet.

Aktuelle leietakere er trolig større selskaper. Thorsheim antyder en leiepris på mellom 20.000 og 40.000 kroner i måneden.

Herskapelig

Ringerikes Blad blir høflig avvist av Thorsheim på en forespørsel om å få besøke boligen som nå renoveres til igjen å bli den praktboligen den engang var. Inventaret skal etter det Ringerikes Blad erfarer være meget herskapelig.

– Det er ikke noe hemmelighetskremmeri fra vår side, men selskapet ønsker ikke noen stor publisitet rundt eiendommen, sier Thorsheim.

Han letter likevel noe på sløret.

– Eiendommen var i så dårlig stand da vi overtok, at i realiteten var verdien kun i selve tomten og ikke bygningen, sier han.

Han regner med at prisen for selve renoveringen kommer på cirka fire millioner kroner. Arbeidet er trolig ferdig etter sommerferien.

Thorsheim forteller at det ikke fantes dokumentasjon på hvordan eiendommen opprinnelig så ut da den sto ferdig i 1947, men at selskapet har dokumentert hele eiendommen byggeteknisk før ombyggingen startet. Dokumentasjon av lokalhistorie er viktig og det var en oppgave vi tok veldig alvorlig, sier Thorsheim

Øyvind K. Thorsheim er tidligere eier av halvparten av aksjene i Pharma Marketing Norway AS, et konsern med over 200 ansatte i fire land . I 2003 omsatte dette selskapet for 103 millioner kroner og leverte et godt resultat på 12 millioner kroner for alle land samlet. Nils K. Thorsheim (46) eide den andre halvparten av selskapet som ble solgt til en dansk investorgruppe i fjor.

Hva familien Thorsheim fikk for salget av det lukrative selskapet er ikke kjent.

I dag er familien Thorsheims egen familievimpel heist utenfor boligen.

– Deler av familien leier huset i dag, men det er en midlertidig ordning, sier Thorsheim.

Artikkeltags