Gå til sidens hovedinnhold

Sveaas sponset Venstres valgkamp, men vil ikke mene noe om forhandlingene

Artikkelen er over 3 år gammel

Klassekampen har kontaktet flere av Venstres rike onkler for å høre hva de mener om de nå varslede regjeringsforhandlingene. Kistefos-eier Christen Sveaas ønsker ikke å svare.

Sveaas ga en million kroner til Venstre i valgkampen, men vil altså ikke mene noe om at partiet kan gå inn i regjering.

Kistefos-eieren var, ifølge Aftenposten, den enkeltpersonen som ga mest i valgkampstøtte denne høsten. I tillegg til millionen Venstre fikk, mottok Høyre tre millioner kroner og Frp to millioner kroner.

Blir det en Høyre-Frp-Venstre-regjering har investoren altså bidratt med seks millioner kroner til det fellesskapet.

Balansere Frp

Andre av Venstres største økonomiske støttespillere er glade for at partiet skal i regjeringsforhandlinger.

Mangemilliardæren Jens Ulltveit-Moe har tidligere vært Høyre-medlem, men støttet Venstre i valgkampen. Han er én av flere av partiets rikinger som mener Venstre bør i regjering.

– Det er veldig bra. En av grunnene til å bidra, var at jeg ville ha Venstre i regjering slik at de kunne balansere Frp, sier Ulltveit-Moe til Klassekampen. Ulltveit-Moe bidro med 240.000 kroner i valgkampen.

Heier på Abid Raja

Hans Kristian Voldstad har gitt 600.000 kroner til Venstre i valgkampen. Han mener Venstre har gjort et godt valg.

– Jeg er positiv til forsøket de gjør. Jeg er åpen for at det kan være riktig – under forutsetning av at en får et bra politisk grunnlag og gode posisjoner, sier Voldstad, som nevner klima og integrering som to av hjertesakene.

Øystein Stray Spetalen svarer følgende på avisens henvendelse om hans reaksjon på at Venstre skal i forhandlinger: «Abid som minister!!!!»

Beslutningen om å forhandle om regjeringssamarbeidet ble tatt av et flertall i landsstyret, men en tredel, blant annet tidligere leder Odd Einar Dørum og nestleder Terje Breivik, stemte mot.

Lokalt har Venstre-politiker Helge Stiksrud markert sin motstand. Allerede i valgkampen meldte han at han vil melde seg ut av partiet hvis Venstre går i regjering med Frp. Nå vil han imidlertid avvente til forhandlingene er gjennomført.

– Her er ikke noe avgjort, og derfor fortsetter jeg som vanlig inntil videre, sa Stiksrud nylig til Ringerikes Blad.

Les også

– Jeg har en sorgreaksjon over at Venstre forhandler med Frp

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.