Gå til sidens hovedinnhold

– Vi tar den tiden vi trenger til å avklare samarbeid

Artikkelen er over 4 år gammel

Statsminister Erna Solberg (H) har ikke noe hastverk med å få samarbeidet med støttepartiene på skinnene igjen.

– Vi har allerede gjort den største jobben, å lage et statsbudsjett for neste år. Nå skal vi bruke den tiden vi trenger til å avklare grunnlaget for samarbeid framover, sa statsminister og Høyre-leder Erna Solberg da hun tirsdag ettermiddag kommenterte valgresultater og de nærmeste framtidsutsiktene.

Høyre/Frp-regjeringen fikk fornyet tillit av velgerne, om enn med lavere oppslutning enn for fire år siden, i stortingsvalget mandag.

Mandatfordelingen medfører at Erna Solberg og Siv Jensen må få med seg både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande for å sikre regjeringen parlamentarisk ryggdekning.

Statsministeren har allerede invitert de to småpartiene til samtaler med regjeringspartiene med mål om å på plass et samarbeid også for de neste fire årene.

Solberg lover de to partiene politisk gjennomslag i bytte mot deres parlamentariske støtte. Hun avviste flere ganger under pressekonferansen å kommentere problemene innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) representerer for KrF og Hareide. KrF-lederen skal ha gitt uttrykk for at Listhaug bør ut av statsrådskontoret for rydde vei for fortsatt samarbeid.

– Også Kristelig Folkeparti og Venstre har interesse av å forankre denne regjeringen i noen viktige saker. Jeg tror det er fullt mulig for alle fire partier å levere felles politikk, slik vi har gjort, sa statsministeren.

Fakta om valgresultatet

* De borgerlige beholder flertallet i Stortinget med 89 av 169 mandater, ifølge Valgdirektoratets landsoversikt klokken 12.26, med 99,8 prosent av stemmen opptelt.

Ap: 27,4 prosent, -3,4 (49 mandater)

SV: 6,0, +1,9 (11 mandater)

Rødt: 2,4, +1,3 (1 mandat)

Sp: 10,3, +4,8 (18 mandater)

KrF: 4.2 -1,4 (8 mandater)

MDG: 3.2, +0., (1 mandat)

Venstre: 4,3, -0,9 (8 mandater)

Høyre: 25,1, -1,7 (45 mandater)

Frp: 15.3, -1,1 (28 mandat)

Av NTB

 

Kommentarer til denne saken