Gå til sidens hovedinnhold

SV-politiker vil ha svar på om statsråd snakket sant

Artikkelen er over 4 år gammel

Audun Lysbakken (SV) har lagt merke til at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) begrunnet utsettelsen av Ringeriksbanen med at fagetatene trengte lengre tid til planlegging. Nå spør han om statsråden snakket sant.

Spørsmålet blir reist i Stortinget, og samferdselsministeren er pliktig å komme med et svar.

Da regjeringen lekket fra Nasjonal Transportplan nylig sa Ketil Solvik-Olsen på en pressekonferanse at byggestart for Ringeriksbanen utsettes fra 2019 til 2021 eller 2022. Han begrunnet dette med at fagetatene mente de trengte lengre tid til planlegging.

Ba ikke om utsettelse

Bergens Tidende har tidligere skrevet at Jernbaneverket mener planleggingen er godt i gang, og at de ikke har bedt om en utsettelse på byggestarten i 2019.

«Jernbanedirektoratet har ikke sendt noen «signaler» ut over det som framgår av etatenes grunnlagsdokument til NTP. Der foreslås det jo midler til Ringeriksbanen i første del av planperioden, men er ikke satt noen konkret dato for byggestart», sier kommunikasjonsdirektør Svein Horrisland til BT.

Bane Nor, Jernbaneverkets arvtaker, understreker at de fortsatt vil jobbe som om byggingen starter om to år, fram til Stortinget eventuelt gjør et vedtak om senere byggestart.

Ikke svart

– Det ser altså ut til at samferdselsministerens uttalelse om at fagetatene mener de trenger mer tid er feil, og at utsettelsen av Ringeriksbanen er en rent politisk beslutning, mener Lysbakken.

LES OGSÅ: – Jeg mener dette er politisk manipulasjon

Svaret fra samferdselsministeren har ikke kommet ennå.

Hele regjeringenes forslag til Nasjonal Transportplan skal legges fram før påske, og den skal vedtas i Stortinget før sommerferien.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.