– Det er klokt at Giske trer til siden, tar en pause og fratrer som nestleder en periode, sier Sandum.

Hun sitter i kommunestyret i Ringerike, i Fylkestinget og er vara til Stortinget.

– Full tillit til ledelsen

Tirsdag klokka 13 samles sentralstyret i Arbeiderpartiet til et krisemøte etter at det har kommet flere varslersaker mot partiets nestleder Trond Giske hvor han anklages for upassende oppførsel. Varslene skal ha kommet fra flere kvinner.

Mandag kveld ble det kjent at Giske er fritatt fra nestledervervet. Det er foreløpig uklart hvor lenge dette fritaket vil vare.

– Jeg vil ikke kommentere denne saken mer enn at jeg har full tillit til at partiledelsen tar en riktig beslutning. Jeg avventer hva sentralstyret kommer fram til, sier Sandum.

Hun vil ikke si om hun mener Giske bør trekke seg som nestleder.

Hun har ikke selv opplevd varslersaker i Arbeiderpartiet, men mener partiet har gode rutiner for å håndtere slike saker. Sandum mener saken er en stor belastning for partiet, men understreker at det er viktig at alle varslersakene behandles grundig.

Avhenger av resultatene

Laila Gustavsen, fra Ringerike, har sittet på Stortinget og vært statssekretær tidligere.

– Jeg synes det er klokt at han tar en pause mens varslene blir grundig gjennomgått. Jeg forventer at han er fritatt fra vervet fram til alle varslersakene er behandlet. Det er viktig at varslerne får en god behandling, understreker Gustavsen.

– Bør Trond Giske gå av som nestleder i Ap?

– Det avhenger av hva resultatet blir når varslersakene granskes, svarer Gustavsen.

Hun understreker at hun ikke har noen formelle verv eller roller i Arbeiderpartiet nå, men er bare et vanlig medlem.

– Er Arbeiderpartiet gode til å håndtere varslersaker?

– Denne saken viser at Arbeiderpartiet kan bli bedre på det, men det tror jeg ikke er noe spesielt for Arbeiderpartiet, men noe som gjelder for mange områder i samfunnet. Det er viktig at vi har dette høyt på agendaen, sier Gustavsen.

Hun understreker at saken er en stor belastning for Arbeiderpartiet og mener denne saken tar fokus bort fra politikken, men at det samtidig er viktig at den behandles på en ryddig og ordentlig måte.

Giske er også finanspolitisk talsperson i Ap. Hva som skjer med denne rollen er ikke avklart ennå.

I forrige periode var det Marianne Marthinsen fra Sløvika som hadde denne oppgaven. Det var en del oppstyr da hun ble vraket til fordel for Giske etter årets valg, noe blant andre Gustavsen var svært kritisk til.

LES OGSÅ: Marthinsen om komitebråket: – Det oppleves som ganske surrealistisk