Stoppet utenlandske steinleggere

Du risikerer både straffeforfølgelse og økonomiske krav fra skattemyndighetene hvis håndverkerne jobber svart for deg.

Du risikerer både straffeforfølgelse og økonomiske krav fra skattemyndighetene hvis håndverkerne jobber svart for deg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nylig stanset arbeidstilsynet og politiet utenlandske steinleggere som jobbet på en gårdsplass i Drammen. Politiet advarer mot å la seg friste av billige håndverkstjenester.

DEL

DRAMMENSOMRÅDET: Nylig fikk politi og arbeidstilsyn tips om utenlandske steinleggere som la stein på en gårdsplass. Da de rykket ut fant de tre rumenere som jobbet ulovlig for en huseier.

- Ingen ting var i orden. De hadde ikke noe av det som kreves for å jobbe, sier politioverbetjent Karin Næss ved avdeling for operativ utlendingskontroll.  Ifølge henne hadde steinleggerne ikke HMS-kort, ikke kontrakt og ikke verneutstyr.

Arbeidene var kommet så kort at politiet og skattemyndighetene ikke gjør noe mer med saken, men hadde de kommet lengre med jobben kunne det fått konsekvenser både for steinleggerne og huseieren.

LES OGSÅ: Nå er de her igjen: – De kan oppføre seg truende, dersom de ikke får det som de vil | Landet rundt

Straffbart

Steinleggerne er ikke noe enkelteksempel. De siste ukene har politiet fått meldinger fra flere i drammensområdet som har fått tilbud fra omreisende håndverkere.

– Arbeiderne reiser fra dør til dør og tilbyr sine tjenester på en pågående måte, og ber som regel om at oppdraget skal betales kontant. De tilbyr seg å gjøre tjenester som steinlegging og asfaltering, men også taktekking, fasadevask og maling av hus, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet advarer mot å la seg friste av billig priser.

– Vi advarer sterkt mot at man kjøper tjenester av disse håndverkerne. Man risikerer å bli lurt eller å bli holdt medansvarlig for kjøp av svart arbeid. Det er straffbart både for dem som kjøper slike tjenester bevisst eller uaktsomt, sier talsperson for politiets a-krimsenter i Tønsberg, Helle Hartz Hagen.

Dersom du betaler over 10 000 kroner kontant kan du bli medansvarlig for håndverkernes skatteunndragelser.

– Betaling via bankkonto er ikke nødvendigvis en garanti for at det ikke er svart og at firmaet er registrert i Merverdiavgiftsregisteret, skriver politiet. De anbefaler også å be om kontrakt og faktura og påse at begge deler inneholder organisasjonsnummer.

Knyttes til annen kriminalitet

A-krimsenteret er et tverretatlig samarbeid mellom politiet, Nav Kontroll, Skatt sør, Arbeidstilsynet og lokale skatteoppkrevere. Ifølge dem kan mange av de omreisende håndverkerne knyttes til annen kriminalitet.

– Erfaringene fra tidligere år er at omreisende håndverkere er en del av kriminelle miljøer som driver med ulovlig arbeid, skatteunndragelser, menneskehandel, trusler og vold. Det er avgjørende at folk ikke kjøper tjenester av dem. For å bli kvitt dette samfunnsproblemet må folk si nei til alle tilbud de kommer med, sier Hartz Hagen.

Skulle du få besøk av håndverkerne oppfordrer hun til å skrive ned registreringsnummeret på bilen og kontakte politiet.

Artikkeltags