Wagenvoort er 69 år, har vært funksjonsfrisk hele livet og har ingen problemer med føttene sine. Da handler det mest om velvære og pleie for trøtte føtter, sier fotterapeut Anita Svendsbakken. Hun driver Badet Helsesenter Fotterapi «Hele foten» og holder til i samme bygg som Actic på Helgelandsmoen.

- Men det er mange dårlige føtter rundt omkring, legger hun til.

Også spesielle behov

- Folk er lite flinke til å tenke forebyggende fothelse. Jeg ser mye senskader, nedgrodde negler som følge av feil bruk av sko, sprukne hæler, og skader som er direkte konsekvens av høye hæler. Mange begynner å tenke på føttene sine i 60-årene, det er da mange problemer begynner å komme. Det er viktig å tenke forebyggende, sier Svendsbakken.

- Mange med spesielle problemer har god nytte av noen runder med fiske-spa. Mange psoriasispasienter synes de blir merkbart bedre av dette, og at de slutter å klø. Jeg har dessuten spesialisert meg på diabetespasienter, og disse kan også nyte godt av fiske-spa. I tillegg til at det er helt i tiden nå, er det også viktig at jeg i mitt fag fornyer meg litt, sier hun entusiastisk.

Viktig med hygiene

- Først vaskes bena i sprit og skylles, så setter du deg med bena i tanken i 20 minutter. God hygiene er viktig, sier hun. Har du sår eller fotsopp kan du ikke benytte deg av dette.

Små, energiske doktorfisker napper døde hudceller og steller med deg mens du kan slappe av. Mange opplever økt sirkulasjon og god velvære etterpå.

- Det er viktig å ta vare på føttene sine, de skal du ha med deg hele livet, sier Svendsbakken.