Pasienter inntar Helgelandsmoen

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Pasienter på rehabilitering inntar Helgelandsmoen over nyttår. Nimi Ringerike har fått kontrakt med Helse Øst og oppretter et senter med mange lokale arbeidsplasser i den tidligere militærleiren.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det er Norges Idrettsmedisinske Institutt AS (NIMI) som nå etablerer en betydelig avdeling i den tidligere militærleiren på Helgelandsmoen.

NIMI har skrevet avtale med Helse Øst om rehabilitering av to pasientgrupper: Sykelig overvekt og pasienter som har gjennomgått større ortopediske inngrep, for eksempel pasienter som har fått hofte- eller kneproteser.

Hånd i hanske

Etter å ha vurdert flere alternative lokaliseringer falt valget til slutt på den tidligere militærleiren ved idylliske Storelva.

– I forhold til fysisk aktivitet er det helt perfekt her oppe med treningsmulighetene som ligger rundt her. Vi så på flere lokaliteter, men det var Helgelandsmoen som egnet seg best, sier han.

Gründerne bak Helgelandsmoen Næringspark AS signaliserte tidlig at de blant annet ville forsøke å få helserelaterte virksomheter til området. Deres og NIMIs planer var dermed sammenfallende, og etableringen kunne skje rekordraskt. Nødvendige senger fantes på nyetablerte General Hotell. Helgelandsmoen Næringspark som eier lokalene har inngått avtalen med Nimi Ringerike.

Ekspanderer

Nimi ble etablert i 1984 som et fysikalskmedisinsk senter, nært knytter til landets toppidrettsmiljø.

– Vi har utvidet mye de siste årene, spesielt rettet mot sykehusvirksomheten. Vi gjør større operative inngrep, og vi har blitt mer heldekkende innen utvidet fysikalskmedisin og rehabilitering, forteller Rooth.

Nimi Ringerike kommer til å drive med inneliggende rehabilitering, det vil si rehabilitering for pasienter som skal overnatte.

– Nytt av året er at Stortinget har overført finansieringsansvaret til de regionale helseforetakene, og dermed bestemt at det skal ligge innenfor spesialisthelsetjenesten.

– Vi får henvist pasienter fra primærhelsetjenesten eller fra andre spesialistsenter og sykehus, forteller han.

Ett års avtale

Det er første gangen denne typen rehabilitering er lagt ut på anbud av Helse Øst. Avtaleperioden er for ett år, men signalene fra Helse Øst er at det trolig vil bli skrevet avtaler med varighet fra tre til fem år når avtalene legges ut på anbud for 2007.

Helse Øst har grunnet søksmål fra Godthaab Rehabiliteringssenter inngått midlertidige avtaler med Nimi. Avtalene vil gjelde fram til det foreligger rettskraftig avgjørelse i saken. Ved rettskraftig avgjørelse vil de bli erstattet med endelig avtaler for 2006.

– Vi har fått signaler fra flere sykehus om at de første pasientene kan ventes inn allerede den første uka i januar, forteller Rooth.

Artikkeltags