Pant gir kreftsyke barn i Buskerud en superdag

Selma Jacobsen er en sprudlende treåring. I fjor sommer fikk hun akutt leukemi og er inne i en knalltøff cellegiftbehandling. Pappa Tommy Kristiansen forteller at Selma er glad i å ta bilder. Nå planlegger familien en felles innsamlingsdag av tomgods i Drammen for å få penger til SuperSelma-prosjektet.

Selma Jacobsen er en sprudlende treåring. I fjor sommer fikk hun akutt leukemi og er inne i en knalltøff cellegiftbehandling. Pappa Tommy Kristiansen forteller at Selma er glad i å ta bilder. Nå planlegger familien en felles innsamlingsdag av tomgods i Drammen for å få penger til SuperSelma-prosjektet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Små gleder gir kreftrammede Selma (3) styrke og selvtillit, derfor ønsker foreldrene hennes å gi alle kreftrammede barn i Buskerud en superdag.

DEL

[Drammens Tidende] Selma (3) krabber opp på stuebordet og griper tak i pappas kamera. Det stråler av øynene, idet skjelvende armer løfter kameraet og retter det mot Drammens Tidendes fotograf.

Når noen tar bilde av Selma, tar hun bilder tilbake. Knips, hun vrir kameraet for å se på bildet. Det kommer en trillende latter. Gjennom nesen har Selma en slange som går rett ned i magen.

Den gjør at hun får tilført næring. All mat smaker metall på grunn av medisinene.


Kul i nakken

Selma går på en kraftig cellegiftkur. En junidag i fjor sommer oppdaget mamma Marita Jacobsen en kul i treåringens nakke. Legene mente først det kunne være hovne lymfekjertler på grunn av ørebetennelse, men medisinene hjalp ikke.

Legene mistenkte at det kanskje kunne være lungebetennelse i stedet, men Selma ble bare dårligere og dårligere. To uker senere fikk hun blåmerker på hele kroppen. En fredag kveld i juli ble hverdagen til familien fra Hyggen brått beintøff. Blodprøvene viste at Selma hadde akutt leukemi, høyrisiko.

Det bar rett til Rikshospitalet og brutale dager med cellegiftkurer, prøver og narkoser for treåringen.

Les også: Satser på ny innsamlingsrekord


SuperSelma

- Vi hadde to valg, enten kunne vi bli dratt ned og være der, eller så kunne vi stå oppreist uansett hvor mye det blåste for henne. Vi valgte det siste, og bestemte oss for å være positive, sier pappa Tommy Kristiansen til DT.

Tårene får trille når de er alene.

Tommy og Marita så hvor mye små gleder betydde for selvtilliten og styrken i Selma sin kamp mot kreften. De ville gjøre noe positivt for barn som er rammet av kreft i Buskerud.

Prosjektet fikk navnet SuperSelma. Målet er å samle inn så mye penger at alle barn i Buskerud som blir behandlet for kreft og deres familier skal få en opplevelsesdag til høsten. Hva dagen skal bestå i er ikke bestemt ennå.

- Det er viktig å ta tak i det positive, uansett hvor lite det er, sier Tommy.


150 barn får kreft

Ved utgangen av 2011, som er de siste offisielle tallene til Kreftregisteret, levde 69 barn i Buskerud med kreft.

150 norske barn mellom 0 og 15 år får kreft hvert år. De vanligste kreftformene er hjernesvulst, akutt leukemi og svulster på forskjellige organer og deler av kroppen. Mellom 80 og 85 prosent av barna overlever sykdommen, viser tall fra Barnekreftforeningen.

- Kroppen til Selma har tatt behandlingen bra. Etter de første 29 dagene kunne de trappe ned intensiteten, sier Tommy.

Samler tomflasker

Utenfor huset til familien i Hyggen leveres det søppelsekker fylt med tomflasker. Også hos tante Linda Kristiansen på Konnerud har det blitt levert mengder med tomgods, etter at hun fikk ideen med å samle inn tomflasker i nabolaget og gi panten til SuperSelma-prosjektet.

- Tomflasker er jo ofte til bryderi for folk, men det blir penger av det. På en søndag fikk jeg inn 4.315 kroner i tomflasker fra nabolaget, sier Linda Kristiansen.

Denne helgen tok Lisa Indrestrand Rybka over stafettpinnen, og oppfordret naboene i Hyggen til å gi panten til SuperSelma-prosjektet.

- Motivasjonen er å gi sykehusbarna en fin opplevelse, sier hun.

I carporten ligger ti søppelsekker og en haug småposer med tomflasker fra naboer og kjente.

- Jeg ønsker å støtte prosjektet, fordi dette angår noen vi kjenner i nabolaget, og vi ser resultatet, sier Renate Damskog, som kom med en sekk tomme brusflasker.

- Vi synes det er flott at folk setter i gang tiltak for kreftrammede barn, sier Tom Soto, fungerende leder for Barnekreftforeningen i Buskerud.

Les også: Slåss mot leukemi i fire år

Artikkeltags