Holttangen velforening har skrevet brev og e-poster, og formidlet budskapet muntlig: Gullagata trenger å bli reasfaltert. Et svar fra Ringerike kommune har imidlertid latt vente på seg.
– Vi har ikke fått noen respons på henvendelsene. Det virker ikke som at kommunen har sett på saken i det hele tatt, sier beboer og styreformann i velforeningen Kari Strand Hjerpseth.
I april 2011 ble den dårlige veistandarden beskrevet i et innlegg til kommunens «Fiks gata mi», en tjeneste der publikum kan melde inn mangler eller feil – som for eksempel hullete vei, søppel og tagging – i sitt nærområde. Saker som meldes inn, skal ifølge kommunens egne nettsider behandles forløpende.
– Innlegget resulterte i at kommunen tettet igjen hullene i veien. Det er vel og bra, men ikke nok. Hele gaten trenger å asfalteres på nytt.
Gaten ble ifølge Hjerpseth sist asfaltert i 1982.
– Det er 32 år siden. Holttangen ser ut som et lappeteppe.
Første forsøk
Det var i 2009 at beboerne på Holttangen for første gang tok kontakt med kommunen.
– Kommunen sa de skulle komme på inspeksjon av gaten, men ingen kom. På grunn av kommunens dårlige økonomi fikk vi beskjed om at vi kunne glemme en reasfaltering, sier Hjerpseth.
Hun har forståelse for at godt trafikkerte veier, som også brukes av nødetatene under utrykning, står høyere på kommunens prioriteringsliste.
– Det er likevel på tide å gjøre noe. Gullagata er en kommunal vei og kommunens ansvar, sier Hjerpseth.
– Ikke fått henvendelse
Enhetsleder for vei, park og idrett i Ringerike kommune, Johan Johnsen, har forståelse for at beboerne på Holttangen ønsker en oppgradering av Gullagata. Johnsen har vært enhetsleder siden 2012 og kan imidlertid ikke huske å ha mottatt noen henvendelse fra velforeningen. Henvendelser som er sendt til kommunen før 2012, har han ikke oversikt over.
– Vi må prioritere de veiene som er mest prekære. Hvilke veier som blir prioriterte avhenger blant annet av trafikkmengden. Veier med mye trafikk vil havne høyere på lista, sier Johnsen.
– Behov for avklaring
Før kommunen asfalterer, sjekkes grunnen i det aktuelle området.
– Hvis grunnen er svak må den forsterkes. Vi må også sjekke med vann- og avløpsenheten i kommunen om det eventuelt bør skiftes ledningsnett i den aktuelle veien. Dette for å unngå oppgraving i ny asfaltert vei etter kort tid.
Johnsen peker på at både det å skifte avløpsledninger og å asfaltere, er dyrt.
– Vi har på nåværende tidspunkt ikke penger til å gjøre dette, sier han.
Ingen garanti
I budsjettet for 2015 er det søkt om tre millioner til investeringer for oppgradering av kommunale veier. Budsjettet ligger nå hos Fylkesmannen for godkjenning. En godkjenning av budsjettet garanterer imidlertid ikke at Gullagata blir reasfaltert i nærmeste framtid.
– Gullagata ligger ikke øverst, sier Johnsen og viser til det allerede eksisterende etterslepet på veier, som kommunen ønsker skal få ny asfalt.
Kommunens nettside gjelder
«Fiks gata mi» er en tjeneste der publikum kan melde inn mangler eller feil – som for eksempel hullete vei, søppel og tagging – i sitt nærområde.
På nettstedet www.fiksgatami.no finnes en lang oversikt over hvilke saker som er meldt inn siden 2011, samt status på disse.
Ikke fiksgatami.no
Enhetsleder for vei, park og idrett i Ringerike kommune, Johan Johnsen, er kjent med nettstedet, men understreker at kommunen ikke forholder seg til denne siden.
– Det er de sakene som meldes inn til kommunens egne nettsider vi følger opp, sier Johnsen, som har gode erfaringer med tjenesten.
– Kommunen har ikke oversikt over alle veiforhold i kommunen til enhver tid. Vi er takknemlige for tipsene vi får inn gjennom tjenesten.
To dagers behandlingstid
Mange saker har blitt tatt hånd om etter tips fra publikum, og med unntak av tilfeller der gatebelysningen har gått, ligger behandlingstiden på rundt to dager.
På kommunens hjemmesider er det imidlertid ingen utfyllende oversikt over alle sakene som er meldt inn.
Slettes etter hvert
Johnsen forklarer dette med at sakene blir slettet etter hvert som de blir løst.
Hole kommune har en lignende tjeneste, som kalles «Mitt nabolag».