Gå til sidens hovedinnhold

Øver på å kommunisere

Artikkelen er over 6 år gammel

Barnehageansatte i Jevnaker skal få opptrening i lesing, skriving, regning, muntlig kommunikasjon og digitale ferdigheter.

Ansatte med kort formell utdanning, i 14 barnehager i Jevnaker, skal få bedret basiskompetansen sin i løpet av neste år.

Hapro Senter for yrkeskvalifisering skal være i hver barnehage én gang i uken. Senteret er inne i arbeidssituasjonen til de ansatte, som selv prioriterer hvilke problemstillinger fra arbeidshverdagen de ønsker å jobbe med.

- Det handler om å utvikle den profesjonelle kommunikasjonen på arbeidsplassen - fordi, selv om man kan de norske ordene, er det noe annet å kommunisere, sier leder for fagutviklingen i Hapro, som holder til i Jaren.

- Vi blir enig med den enkelte hva de selv ønsker å trene på, samtidig som alle for eksempel skal vite hvordan de skal motta og sende e-post.

- Vi er veldig forskjellige når det gjelder hvilke dataferdigheter vi har i barnehagen, samtidig som det er noen ferdigheter som alle skal kunne, sier Nina Raastad Olimb, barnehageleder i Bergerbakken barnehage, hvor de allerede er godt i gang med opptreningen.

Å ha formell utdannelse på plass er ikke det viktigste hvis du skal ha deg barnehagejobb.

- Den desidert viktigste egenskapen jeg ser etter når jeg ansetter noen i barnehagen er relasjonskompetanse med andre mennesker. Men så kommer det andre krav underveis som ikke har med kommunikasjon med andre mennesker å gjøre, sier barnehagelederen.

- I vårt perspektiv handler muntlig kommunikasjon om å bruke det som et praktisk verktøy i arbeidshverdagen. Og den som trener blir bedre, enten ved rollespill eller øvelser, sier pedagog i Hapro, Børge Myhre.

- Spesielt er det viktig på forhånd å øve på muntlige situasjoner i arbeidshverdagen som kan gjøre oss usikre, sier Olimb.

Kommentarer til denne saken