Olav Thon fikk friluftspris

Olav Thon er tildelt Den norske friluftsprisen.

Olav Thon er tildelt Den norske friluftsprisen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Og premien er malt av en annen holeværing.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Den norske friluftsprisen ble i går utdelt på Raufoss. I år ble den gitt til Olav Thon for hans glødende interesse for friluftslivet og for hans bidrag til å bygge ubetjente og selvbetjente turisthytter innenfor Den Norske Turistforenings hyttenettverk. Over flere tiår har Olav Thon Stiftelsen bidratt til 90 hytter over hele landet. Han har også vært hovedmannen bak rehabiliteringen av Sæteren Gård, som har blitt et samlingspunkt for barn og unge i Bærumsmarka.

Aller viktigst i begrunnelsen for valget av Olav Thon, er hans enestående og omfattende turinteresse for skog og fjell gjennom et langt liv. Thon er nå 89 år gammel.

– Få har tilbakelagt like mange mil til fots eller på ski i norske fjell, står det i begrunnelsen.

Lokal akvarell

Prisen består av to kunstverk; en akvarell malt av Viggo Ree og en bronseskulptur laget av billedhogger Bjørn Sørvang Hansen.

Ree har malt for Den norske friluftsprisen siden 1995, og fredag morgen la han siste hånd på verket som skulle gis til Olav Thon. Han synes det er spesielt at to holeværinger er involvert i år.

– I alle år har motivet både for akvarellen og skulpturen vært jerv, som er selveste symbolet på høyereliggende skogstrakter og fjell, forteller Viggo Ree.

Årets akvarell er basert på skisser som han laget etter at han i fjor hadde fire timers fantastiske feltstudier i jerv i Nord-Sverige.

Flere oppdrag

Viggo Ree forteller at han fikk i oppdrag å male prisen fordi han i en årrekke har jobbet med produksjon av bilder der motivet alltid har vært sentrert rundt fugler og dyr, særlig våre fire norske rovdyr. Ree har hatt oppdrag for Den norske Bokklubben, og har utført elleve av Postens frimerker med fuglemotiv.

Han er innkjøpt blant annet av Nasjonalgalleriet og Norsk kulturråd. Ree er også forfatter og har på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning utgitt Feltbok med artsbestemmelse av fugler og dyr under jaktsesongen, samt bøkene Fugleguiden og Dyrenes Barn på Schibsteds Forlag.

Givere av Den norske friluftsprisen er Helsedirektoratet, Direktoratet for naturforvaltning, Friluftslivets Fellesorganisasjon, og festivalen Friluftsliv for alle.

Artikkeltags