Dette er en økning på 9,5 prosent på et år. Det går fram av ferske tall fra Experian, hentet inn av Lindorff.

– Blant de største byene er det kun i Stavanger og Drammen vi ikke ser en vekst, så Ringerike er på ingen måte alene om å oppleve en økning i anmerket gjeld, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff i en kommentar til de ferske tallene for kommunen.

Hun vil ikke spekulere i hvilke årsakssammenhenger som har skapt situasjonen i Ringerike, skriver Lindorff i en pressemelding.

Skylder gjennomsnittlig 117.000 kroner

Likevel er det et betydelig antall regninger som går hele veien til betalingsanmerkninger. For Ringerikes del var antallet anmerkede krav ved utgangen av andre kvartal i år 11.451. Dette er opp 7,4 prosent siden samme tid i fjor, da antallet var 10.666.

Den samlede anmerkede gjelden i Ringerike ved utgangen av juni var 223.403.624 kroner. Dette er opp 9,5 prosent det siste året. Det var 1.910 personer i Ringerike som sto registrert med betalingsanmerkning ved utgangen av andre kvartal, og dette er ned 0,1 prosent siden i fjor. I gjennomsnitt har disse en anmerket gjeld på 116.965 kroner.

Opptil ett år fra forfall til betalingsanmerkning

– Det kan ta fra ni til 12 måneder fra en regning forfaller til det blir registrert en betalingsanmerkning. Vi ønsker å vise at en del sliter økonomisk også i gode tider. Det er samtidig vår jobb å hjelpe folk med å finne løsninger på betalingsutfordringene, sier Hjellegjerde Martinsen.

I løpet av denne perioden blir skyldneren purret flere ganger, og forut for betalingsanmerkningen blir han eller hun også varslet om at en anmerkning er forestående.

Folk bør ta kontakt

Hjellegjerde Martinsen anbefaler personer som har fått økonomiske problemer til å være aktive.

– Det viktigste er at folk som møter problemer tar kontakt med oss eller den de har fått regning fra. De fleste som gjør det klarer vi å finne en løsning for. Verken den det gjelder, kreditor eller vi kommer godt ut av at en noen får betalingsanmerkning. Vi gjør som regel det vi kan for å løse saken før den går så langt, sier hun.

Dette er en betalingsanmerkning

En betalingsanmerkning er en registrering i et kredittopplysningsregister til mulige kredittgivere om at en person eller et firma har en ubetalt fordring mot seg. Betalingsanmerkninger kan medføre avslag på søknad om blant annet boliglån, kreditt og abonnementer, noe som betyr at handlingsrommet for din privatøkonomi kan bli betydelig begrenset. Tar man kontakt, vil kreditorene og inkassobyråene ofte være positive til å finne løsninger, enten det måtte være betalingsutsettelser, nedbetalingsavtaler eller muligheter for å returnere en vare. En betalingsanmerkning blir slettet når regningen er oppgjort.

LES OGSÅ: