Stine (24) shoppet på seg flere hundre tusen kroner i gjeld: Slik tok hun grep for å komme ut av uføret

TAR GREP: - Jeg har ikke så mange ting, ellers hadde jeg solgt det for å samle inn penger, sier Stine Jahr. (Foto: Nettavisen)

TAR GREP: - Jeg har ikke så mange ting, ellers hadde jeg solgt det for å samle inn penger, sier Stine Jahr. (Foto: Nettavisen)

Av

En vond barndom gjorde at Stine Jahr døyvet smerten med kredittkortet. Her er rådene for å komme ut av gjeldskrisen.

DEL

– Shopping var det eneste som gjorde meg glad, sier Stine Jahr til Nettavisen.

Over flere år trøsteshoppet hun for å glemme og døyve smertene. Hun forteller om hendelser i oppveksten som gjorde at hun ikke følte seg trygg.

Jahr forteller at hun ble misbrukt av en tidligere bekjent av familien og mobbet på skolen. Jahr sier at dette fikk store konsekvenser for hennes liv. Da hun var 18 år ballet problemene på seg.

– Jeg var 18 år da de økonomiske problemene startet. Jeg kjøpte nye ting i stedet for å betale regninger. Jeg blåste i alt og bestilte mye på faktura. Så droppet jeg ut av skolen. Det var barndommen som hentet meg inn, sier hun.

LES OGSÅ: Nå ser tusenlappen slik ut

Skylder 170.000 kroner

Hun tok også opp kredittlån, og skylder nå totalt 170.000 kroner. Jahr forteller at hun utviklet angst og depresjoner. Nå har hun fått hjelp, og har begynt å rydde opp i de økonomiske utfordringene.

– Jeg kontaktet inkassoselskapene og nå har kreditorene satt sakene i bero i fire måneder, sier hun.

Nylig valgte hun å stå fram med sin historie på Facebook. Her ba hun også om pengestøtte.

– Jeg så mange innsamlingsaksjoner på Spleis også tenkte jeg at kanskje det var en måte å samle inn penger på. Jeg har ikke så mange ting, ellers hadde jeg solgt det for å samle inn penger. Det var mye fram og tilbake om jeg skulle fortelle om barndommen og gjelden min. Men så hoppa jeg i det, og med god støtte fra familien så lagde vi spleisen, sier hun.

LES OGSÅ: Hønefoss Sparebank krever millionbeløp av rallystjernen Henning Solberg

– Trenger hjelp

– Jeg har lært av mine feil og trenger hjelp så jeg kan starte på nytt. Jeg klarer ikke betale ned gjelden alene. Dette er en stor bagasje å bære på, sier hun.

Jahr går i dag på arbeidsavklaringspenger og jobber tre ganger i uken. Hun har et godt råd til andre som har havnet i hennes situasjon.

– Man kommer ingen vei med å kjøpe seg fri. Det blir det bare større problemer av. Oppsøk hjelp, prat med noen, bare ikke hold det inne i seg, fortsetter hun.

Så langt har Jahr fått inn rundt 18.000 kroner. Jahr fortalte om overgrepene til sine foreldre mange år etter at det skjedde.

Foreldrene kontaktet politiet, og konfronterte mannen med anklagene. Moren bekrefter datterens historie til Nettavisen. Mannen det gjelder er nå død.

Dette må du gjøre

Nettavisen har spurt forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank, om sine råd til hvordan man kan komme seg ut av den økonomiske knipen. Hennes første tips er å få oversikt over hvem du skylder penger.

Klikk på bildet for å forstørre. ALT ORDNER SEG: - Husk at alle gjør feil, og at det er fullt mulig å rette opp i disse problemene, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.

ALT ORDNER SEG: – Husk at alle gjør feil, og at det er fullt mulig å rette opp i disse problemene, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand. Foto: Danske Bank /Sturlason

– Logg deg inn på Gjeldsregisteret. Her får du oversikt over hva og hvem du skylder penger og hvor mye gjelden har vokst. Det smerter første gangen, men det er en uvurderlig hjelp til de som først har kommet i denne situasjonen, sier hun.

Så bør man sette opp et budsjettet over hvor mye man trenger for å leve.

– Vær streng og ha en tydelig matplan. Gjennomgå alle avtaler, som strøm- og forsikringsabonnement, og sjekk om det er mulig å forhandle ned prisen. Hvis ikke, sammenlign med andre og bytt. Kutt ut alle abonnement som ikke er 100 prosent nødvendig. Lev etter budsjettet, råder hun.

Forbrukerøkonomen understreker at man må være knallhard.

LES OGSÅ: Hønefoss Sparebank-sjefen etter den flengende kritikken: – Dette er mitt ansvar

Ring kreditorene

– Neste skritt er å ringe til kreditorene. Vær ærlig og fortelle hvordan situasjonen er. Det er ingen som kommer til å kjefte på deg når du ringer. Husk at det sitter mennesker i andre enden, og at de ønsker å finne en løsning, fortsetter hun.

Tvetenstrand sier at mange av dem som har havnet i den økonomiske knipen, ofte har tatt opp forbrukslån og kjøpskreditter med skyhøye renter.

– Det man bør forhandle om med kreditorene er å få satt ned renten. Har du 20 prosent rente så blir små beløp fort store, så det er viktig å få satt ned renten, fortsetter hun.

Ekstrajobb

Forbrukerøkonomen anbefaler også å samle all gjeld hos én kreditor. Hvis det er snakk om gjeld fra forbrukslån eller andre lån med høy rente, så råder hun også til å sjekke om det er mulighet å ta opp et banklån.

– Da får man redusert kostnaden og har mulighet til å betale ned mer på lånebeløpet, siden renten er mye lavere. Har man bolig, kan man også refinansiere boliglånet, men det er skummelt for det kan fort bli en hvilepute. Det er den enkleste måten å få ned kostnadene på, fortsetter hun.

Tvetenstrand råder også til å selge unna ting.

– Selge unna alt du kan og ikke ha behov for, slik at du får inn mest mulig kapital. Da viser du også til kreditorene at du er gjør en innsats for å betale tilbake mest mulig. Det er også mulig å ta seg en ekstra jobb i en periode for å spre på med inntekter, sier hun.

Hennes siste råd er å spare penger.

– Når du ser lys i tunnelene så begynn å spare litt hver måned. Da unngår du å havne i denne situasjonen igjen. Husk at alle gjør feil, og at det er fullt mulig å rette opp i disse problemene, avslutter hun.


Artikkeltags