Rente: Nordea har dårlig nytt til alle låntakere

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nordea spår som DNB: Renteøkningene framover kan komme raskere enn fryktet.

DEL

Nettavisen skrev 11. mars at DNB Markets tror renteøkningen kan komme tidligere enn det markedet tror på.

DNBs eksperter er sikker på at Norges Bank hever sin innskuddsrente til bankene – styringsrenten – med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. «Alle» ekspertene venter en slik økning, ut fra signaler sentralbanken selv har kommet med, skriver Nettavisen.

Overraskende høyt

DNB begrunnet sin spesifikke rentefrykt med en overraskende høy kjerneinflasjon i februar på 2,6 prosent på årsbasis. Denne prisstigningen – som er justert for avgifter og energipriser – bør helst ikke ligge høyere enn 2 prosent over tid. Gjør den det, er det fare for renteøkning fra Norges Bank.

Og nå følger Nordea Markets etter. Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets skriver i en oppdatering foran rentemøtet 21. mars at det er liten tvil om at Norges Bank hever styringsrenten på dette møtet. Norges Bank vil fortsatt signalisere en økning på 0,25 prosentpoeng i andre halvår i år.

Det negative for norske låntakere, er at Bruce spår at rentebanen framover er på oppsiden av det markedet tror. Med det mener den erfarne analytikeren at det er en større fare for at økningene kan bli kraftigere og komme raskere enn det som er ventet. Sentralbanken kan komme med slike signaler på rentemøter.

Økt sannsynlighet

Nordeas hovedscenario er at det blir små endringer i signalene fra Norges Bank. Men sannsynligheten har økt for at neste renteøkning kommer i september i år og ikke i desember som tidligere antatt.

Bruce mener det er en økt risiko for at Norges Bank strammer til, og han har vanskelig for å se argumenter for det motsatte. Det er ifølge senioranalytikeren en rekke argumenter for at sentralbanken kan bli litt mer negativ.

Verdiskapningen i Norge – BNP – og signaler fra det regionale nettverket til Norges Bank om BNP-veksten framover er noe sterkere enn det sentralbanken har sett for seg. Det regionale nettverket melder om en god vekst i sysselsettingen

Høyere oljepris

Boligprisene har de seneste månedene i gjennomsnitt steget med 0,4 prosent i måneden, og det er mer enn det sentralbanken har sett for seg. Oljeprisen har også steget siden Norges Bank kom med sin seneste pengepolitiske rapport, i desember i fjor.

Men til tross for at oljeprisen har steget, er kronen 2 prosent svakere enn ventet. Kjerneinflasjonen var som nevnt sterk i februar, men en månedsoppgang på 0,6 prosent. Den sterke økningen kan ifølge Bruce forklares med «midlertidig støy». Men:

En prisstigning over forventningene vil fortsatt være et argument for en høyere rentebane, altså noe høyere renter enn det markedet og sentralbanken har sett for seg.

LES OGSÅ: Sentralbanksjefen på kurs mot «gradvis og forsiktig» renteheving

Artikkeltags