Nye miljøfyrtårn

Diplomoverrekkelse for tre nye miljøfyrtårn i Ringerike. Det er barnehagene Espira Trygstad og Espira Hovsmarka samt Hønefoss Taxi. Barnehagene er de første som blir miljøfyrtårnsertifiserte i Ringerike. Fra venstre nestleder Morten Samdum, miljøansvarlig Julie Steinsveen, styreleder Dag Frode Olsen, ordfører Kjell B. Hansen, styrer i Espira Hovsmarka, Turid Jeppesen, verneombud Mona Hermanrud, styrer i Espira Trygstad, Wenche Gjevestad og verneombud Tove Nordli.

Diplomoverrekkelse for tre nye miljøfyrtårn i Ringerike. Det er barnehagene Espira Trygstad og Espira Hovsmarka samt Hønefoss Taxi. Barnehagene er de første som blir miljøfyrtårnsertifiserte i Ringerike. Fra venstre nestleder Morten Samdum, miljøansvarlig Julie Steinsveen, styreleder Dag Frode Olsen, ordfører Kjell B. Hansen, styrer i Espira Hovsmarka, Turid Jeppesen, verneombud Mona Hermanrud, styrer i Espira Trygstad, Wenche Gjevestad og verneombud Tove Nordli. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hønefoss Taxi og kjeden Espiras barnehager i Hovsmarka og på Trygstad har fått bevis på at de er miljøsertifiserte.

DEL

Tirsdag var det utdeling til miljøbevisste foretak.

Alle sjåførene til styreleder Dag Frode Olsen har siden i fjor høst vært i gjennom et såkalt økokjørekurs. Det er ikke så enkelt for sjåfører, som har sittet bak rattet i flere tiår, å venne seg til en ny kjørestil.

- Dette blir som om man skal lære å kjøre bil etter 40 år, men alle var positive etter kurset, sier Olsen.

Drosjesjåførene har blant annet lært å unngå full gass på pedalen, og å ta det litt rolig og planlegge kjøringen.

- Da kommer man faktisk ofte før fram, og man bruker opptil 20 prosent mindre drivstoff, sier styrelederen.

Men elbilene har foreløpig ikke inntatt drosjeparken. Olsens forklaring er et stort distrikt og begrenset ladetid på bilene.

- Trafikken i byen er også et problem. Plutselig en dag kan vi bruke en halvtime fra sykehuset til Hønengaten, sier han.

Første barnehager

De private barnehagene er faktisk de første i Ringerike som er miljøsertifisert. Styrer i den tidligere sykehusbarnehagen, Wenche Gjevestad, legger ikke skjul på at prosessen har vært ganske krevende.

Samtidig var ikke «blekka» som barnehagene fikk utdelt, så skremmende som først antatt. Det viste seg at de hadde en god del av det som krevdes inne i internkontrollsystemene allerede.

- Målet vårt var å få ungene med i prosessen, sier hun.

Barna har lært mest om sortering av søppel, og styreren har fått høre historier om unger som nå passer på at foreldrene ikke gjør noe galt ved søppeldunkene.

Enkelte foreldre skal til og med ha vært nødt til å snike seg ut om kvelden for å kaste noe i restavfallet. Strømforbruk og papirbruk har vært andre temaer.

Barnehagene kontrollerer hvilke vaskemidler renholderne bruker, og de kjøper for eksempel leker fra bedrifter som er miljøsertifiserte.

- Men dette er bare en begynnelse, sier Wenche Gjevestad.

Ønsker kommunale fyrtårn

Ordfører Kjell B. Hansen berømmet miljøarbeidet i virksomhetene.

- Det er veldig gledelig at barnehagene driver holdningsskapende arbeid, sa han og håpet at kommunens barnehager følger opp.

Den bilinteresserte ordføreren hadde også flere spørsmål om hvordan drosjesentralen hadde klart å bli så miljøvennlig og la vekt på at et godt arbeidsmiljø også gir arbeidsglede, trivsel og høy produktivitet.

Artikkeltags