Nye madrasser til sykehuset

Trykksår kan gi svært alvorlige komplikasjoner. Nå får sykehuset nye madrasser.

Trykksår kan gi svært alvorlige komplikasjoner. Nå får sykehuset nye madrasser. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Nye madrasser skal forhindre at pasienter får liggesår på Ringerike sykehus.

DEL

En holeværing har ligget i opptil sju måneder i strekk på sykehuset. Han er ganske tynn og utsatt for trykksår.

– Har du en dårlig madrass, får du vondt i kroppen av å ligge på den. En god madrass betyr ganske mye, fastslår mannen, som ønsker å være anonym.

Han føler seg heldig som kan bevege seg i senga. Det kan ikke alle pasientene på sykehuset. Nå ligger Hole-mannen godt på en av sykehusets nye madrasser. Han merker forskjellen fra underlaget som ble tilbudt pasientene tidligere.

20 år gamle

Ringerike sykehus har i mange år brukt tempurmadrasser, men noen av de gamle madrassene var helt ødelagte.

– Noen av madrassene var over 20 år gamle og hadde mistet mye av funksjonen sin, sier fagutviklingssykepleier ved medisinsk sengepost, Hjørdis Saastad.

De nye madrassene av skumgummi har forhøyninger, en slags totter, omtrent som på en eggekartong. Tottene skal fordele trykket fra kroppen jevnt mot underlaget.

I løpet av de dette året skal alle madrassene i Vestre Vikens senger skiftes ut. Ringerike sykehus har foreløpig fått 115 nye madrasser av et totalbehov på 175, og resten skal komme i løpet av 2015.

Gode resultater

Ringerike sykehus kan vise til svært gode resultater for forebygging av trykksår. Alle pasienter som kommer inn på avdelingen får en såkalt trykksårscreening. Har pasienten trykksår ved innleggelse, behov for hjelp til å endre stilling, eller er det fare for at liggesår kan oppstå?

– Da skal vi sette i gang en rekke tiltak, sier hun.

Pilotstudie

Hud skal observeres, det skal smøres morgen og kveld, og trykk må avlastes.

Her kommer de nye madrassene blant annet inn. 4. etasje på sykehuset har hatt en egen pilotstudie med ukentlige registreringer av alle trykksår, som plottes inn i en kalender med grønne og røde felt. I en måned før jul var det bare ett nyoppstått trykksår.

Fra 100.000 til million

Da registreringene begynte i mai 2013, hadde pasienter på sykehuset ganske mange trykksår. 10-20 dager kunne gå mellom hvert sår som ble oppdaget. I siste halvår i fjor gikk 60-70 dager mellom sårene.

– Vi har hatt en stor forbedring det siste året, fastslår Saastad.

Forbedringen var så stor at en av sjefene i Vestre Viken ringte og spurte: Har dere sluttet å registrere?

– Hvert trykksår som utvikler seg koster samfunnet mellom 100.000 og en million kroner, og de gir mye smerte for pasientene. Da er investeringen i madrassene en liten kostnad i forhold, sier Saastad.

Samtidig understreker hun at de nye madrassene ikke skal bli noen sovepute for sykehusets forebygging av trykksår, som kan gi svært alvorlige komplikasjoner.

Og hvis noen av pasientene som er utenfor risikogruppen for trykksår ikke vil ligge på «tottene», kan madrassene bare snus…

Artikkeltags