Kristin Blystad-Collins og Jorunn Tollefsen gledet seg til å flytte inn i nye leiligheter i Klokkerlia borettslag i fjor høst. Men gleden ble kortvarig. Nå føler de at de sitter igjen med svarteper etter at de månedlige fellesutgiftene har økt med over 4.000 kroner.

- Fikk ikke varsel

- Tolv dager før jeg skulle flytte inn i september, fikk jeg en giro i postkassen. Den månedlige husleien hadde økt fra 5.933 kroner til 10.299 kroner, uten at jeg fikk varsel om dette på forhånd, sier Kristin Blystad-Collins.

Prishoppet kom svært overraskende på henne.

- Før jeg kjøpte, hadde jeg gjentatte ganger spurt om fellesutgiftene ville øke. Senest på visningen 23. juli i fjor spurte jeg om det, siden tallene i prospektet var de samme som i 2006. Og svaret var nei, bortsett fra renteøkning, sier hun.

- 52.000 kroner mer

De 22 andelsleilighetene i Klokkerlia borettslag har en totalpris fra 1,7 millioner kroner til 3,1 millioner kroner. Nå sitter flere av beboerne med langt høyere utgifter på boligene sine enn de hadde regnet med.

- Jeg må ut med 52.000 kroner mer i året. Hadde jeg visst det på forhånd, hadde jeg aldri tatt meg råd til å kjøpe denne leiligheten, sier Blystad-Collins.

Nabo Jorunn Tollefsen er også fortvilet.

- Jeg gledet meg til å flytte inn og bli lykkelig eier av en flott leilighet. Men etter prisøkningen vet jeg ikke om jeg greier å betale alle utgiftene.

Elstangen AS er et samarbeidsprosjekt mellom Ringbo BBL og Hole kommune, som eier 50 prosent hver. Beboerne har hatt flere møter med selskapet for å få en forklaring på det uforutsette prishoppet.

- Ingen anelse

- I et møte mellom Ringbo og alle beboerne i oktober, ble vi fortalt at økningen skyldtes at de hadde glemt å ta med utgifter til oppvarming og varmtvann, samt vann- og kloakkavgift i felleskostnadene. Vi har også fått vite at det ble bestemt å legge inn disse utgiftene i felleskostnadene på et tidlig tidspunkt i byggeprosessen. Hvis det stemmer, betyr det at de har visst om dette lenge, mens boligkjøperne ikke har hatt noen anelse, sier Blystad-Collins.

Hun og Tollefsen har engasjert advokat for å bistå dem i saken.

- Det fortoner seg som et mareritt. Vi føler oss lurt, vi er sinte og lei oss. Dette bør være et eksempel til skrekk og advarsel for andre som planlegger å kjøpe nye borettslagsleiligheter. Styr unna, sier de.