Gå til sidens hovedinnhold

Ringerikinger med i GPS-dokumentar på NRK

Artikkelen er over 4 år gammel

Lokale kartverksansatte var delegater i ekspertkomiteen da FN styrket klimaovervåkingen. Nå dukker de opp i NRK-dokumentaren «Jakten på den eksakte posisjon».

Ringerikingene som har blitt intervjuet i filmen er Per Erik Opseth, Laila Løvhøiden og Anne Jørgensen fra geodesidivisjonen i Statens kartverk. De har ledet arbeidsgruppen som utarbeidet resolusjonen som ble vedtatt i FNs generalforsamling i New York 2015.

– Regissøren av filmen har gjort opptak fra jordobservatoriet vårt i Ny-Ålesund på Svalbard, og fulgt arbeidet i New York der vi hadde en sentral rolle, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgensen.

For å finne den perfekte posisjon har filmskaperen reist fra New York til Svalbard, Sør-Afrika og NASAs hovedkvarter.

– Vedtaket i FN har allerede fått stor betydning for vårt arbeid, og for det globale samarbeidet innenfor geodesi, faget som er grunnlaget for all kartlegging og bruk av GPS, sier Jørgensen.

Filmen tar utgangspunkt i FNs resolusjon om overvåking av jordens overflate for klima- og teknologiske hensyn. Geodesi er grunnlaget for all kartlegging og bruk av GPS, og for å imøtegå framtidens teknologiske behov, anmodet FN alle jordens nasjoner til samarbeid på dette feltet. En global referanseramme for slik måling er nyttig både for tryggere teknologi, for navigasjon, satellittbruk og presis klimaovervåking.

Jakten på den perfekte posisjon sendes på NRK2 søndag. Regissøren er Sverre Krüger, kjent som blant annet forskningsreporter i Schrödingers katt.

Kommentarer til denne saken