Gå til sidens hovedinnhold

Norske Skog vil legge ned Follum

Artikkelen er over 9 år gammel

Norske Skog sendte klokka 09 ut en børsmelding om at de ønsker å legge ned papirfabrikken på Follum i Hønefoss. Det betyr at 356 ansatte kan miste jobben. FÅ GRATIS NYHETSVARSEL PÅ MOBILEN: Send RBLADNYHET til 2005.

I en børsmelding som gikk ut klokka 09 fredag morgen, skriver konsernledelsen i Norske Skog at de anbefaler styret å legge ned prduksjonen ved Norske Skog Follum. Får administrasjonen det som de vil, vil den lokale papirfabrikken være stengt senest 31. mars neste år.

- Det er med tungt hjerte overfor samtlige ansatte, leverandører og lokalsamfunnet at vi anbefaler å legge ned Norske Skog Follum. Norske Skog selger mindre papir enn før siden mange erstatter papir med elektroniske medier. Da trenger vi dessverre ikke så mange fabrikker som lager papir lenger, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog i børsmeldingen.

LES HELE BØRSMELDINGEN FRA NORSKE SKOG HER

Follum har 356 ansatte, og Ombudstvedt sier at konsernledelsen beklager nedleggelsen overfor de ansatte.

- Overfor de 356 ansatte på Follum beklager vi dette sterkt, og vi vil forsøke å bistå så godt vi kan i den kommende fasen. De har gjort en kjempejobb med produktutvikling, kostnadsreduksjoner og energieffektiviseringer. På tross av alle tiltak, er resultatene blitt forverret år for år, sier Ombudstvedt.

Konsernledelsen sier det er dyrt å drive små papirfabrikker, og påpeker at Follum er den minst fabrikken Norske Skog har i Norge, og den som har de høyeste konstnadene per tonn. Papirfabrikkene på Skogn og i Halden ønsker konsernledelsen av skal fortsette produksjonen for fullt.

Norske Skog Follum AS hadde fredag morgen et styremøte, og alle de ansatte ble kalt inn til allmøte klokka 09. Konsernsjef Sven Ombudstvedt er selv til stede på Follum, og på møtet fikk de ansatte samme beskjed som Norske Skog presenterer i sin børsmelding.

Det er bedriftsforsamling i Norske Skog 7. og 8. desember, og saken om nedleggelse vil bli behandlet her.

Norske Skog gjorde store nedskrivninger i tredje kvartal i år, og endte med et driftresultat etter skatt på minus 1,8 milliarder kroner . Konsernsjef Sven Ombudstvedt sa da at konsernet ville snu alle steiner for å gjøre Norske Skog til en bedrift med tilfredsstillende inntjening.

Kort tid etter innrømmet Ombudstvedt overfor nettavisen E24 at det kunne gå mot nedleggelser av papirmaskiner i Norge.

- Vi klarer ikke å beholde åtte maskiner i Norge, såpass ærlige må vi være, sa konsernsjefen da.

Etter disse uttalelsene har det vært hektisk aktivitet rundt Follum. Viken Skog tilbød nylig Norske Skog 280 millioner kroner for fabrikken, men budet ble avslått. I fredagens børsmeldingen avviser konsernledelsen at et salg av fabrikken er aktuelt.

- Vi trenger ikke flere konkurrenter og mer papir i markedet. Vi trenger færre konkurrenter og mindre papir i markedet. Fortsatt drift av Follum med en annen eier, vil gjøre situasjonen vesentlig vanskeligere for våre fabrikker i Trøndelag og Østfold, sier Ombudstvedt.