– Jeg studerer til å bli lærer innen språk og historie, sier Samuel Orango Isoe (38).

Den gifte firebarnsfaren fra Kenya er for andre året på rad i Norge for å selge bøker gjennom Studentprogrammet til Norsk bokforlag, som har base på Røyse.

Fire år med studier i Afrika er det som skal til for å bli ferdig. Joseph Kisango Kimen (27) er under opplæring, siden han er her for første gang.

I år er Samuel og Joseph en del av totalt 45 studenter som har kommet til Norge for å kunne jobbe på denne måten. Det de tjener vil gjøre en stor forskjell for hverdagen der hjemme. I tillegg til å finansiere studiet, har de også mulighet til å bidra til familien.

Fire tusen per måned

Som ferdig utdannet lærer kommer han til å tjene drøyt fire tusen kroner i måneden.

For Joseph kommer lønnen helt an på hvilken sektor innen økonomi og finans han havner i. Lønnen han kan forvente, ligger mellom drøyt fire til seks tusen i måneden. Som økonomistudent over fem år, håper han på en jobb hos myndighetene når han er ferdig om to års tid.

 

– Da kan jeg kanskje være med på å gjøre en forskjell, ha innflytelse innen utviklingen av landets vekst både når det gjelder økonomi og arbeidsplasser, sier Joseph og smiler.

Det er nok rart for kona og ungene til Samuel at han drar helt til Norge for å jobbe. Han savner den livlige barneflokken i alderen tre til 16 år, og de savner han. Men samtidig ønsker de han bare lykke til.

Hjelper hele familien

– Familien min savner meg også når jeg er her, men de vet at jeg må jobbe for å kunne ha muligheten til å hjelpe dem. Faren min døde da jeg var liten gutt. Moren min har blitt 62, og jeg hjelper både henne og søsknene mine, legger Joseph til.

Gutta kommer på mopeder som er eid av bokforlaget, de snakker engelsk, men har ID-kort på seg begge to. Bøkene de selger handler om forskjellige temaer; naturbøker, bøker som handler om forskjellige steder i verden, noen handler om helse.

 

– Vi har også noen barnebøker og noen kokebøker. Det er bestselgerne, sier Samuel og smiler.

Bokselgerne selv får 45 prosent av fortjenesten, pluss bonus. De skal være på Ringerike i uke 21, deretter går ferden videre.

– Hvordan møter folk dere?

– De fleste vi møter i døra, er hyggelige og lytter til det vi har å si. Det er mange som kjøper bøker av oss. Og dersom noen sier nei, at de ikke er interesserte, så respekterer vi det, sier Samuel og nikker bekreftende til sin egen uttalelse.