– Lar vi politikamre og byskoler forsvinne – eller vil vi kjempe for det vi har kjært?

RETT FRA LEVRA: Per Olaf Lundteigen og Per Bleikelia skal få igang debatten på arrangementet Norsia tenker tanker på Kooperativen mandag.  Fotomontasje: Terje Andersen

RETT FRA LEVRA: Per Olaf Lundteigen og Per Bleikelia skal få igang debatten på arrangementet Norsia tenker tanker på Kooperativen mandag. Fotomontasje: Terje Andersen

Har du tanker om hvordan man kan ta vare på Hønefoss sjel? Per Olaf Lundteigen og Per Bleikelia snakker rett fra levra om dette på Kooperativens arrangement «Norsia tenker tanker».

DEL

Dette er runde to i en serie arrangementer på Kooperativen dette året. Nå skal det handle om: Hva skjer i Hønefoss? Hva er mulighetene og hva truer oss? Hvordan tar vi vare på byens sjel, og hva handler den om? Har vi engasjementet vi trenger, eller sover vi i timen? Lar vi politikamre og byskoler forsvinne – uten å løfte en finger, eller vil vi kjempe for det vi har kjært?

LES OGSÅ: Disse gutta vil ha deg med på debatt på Norsia: – Viktig å senke terskelen for å delta

Sentralisering

– Debatten blir enda mer aktuelt enn vi hadde forestilt oss. De siste dagers omfattende debatt om skjebnen til Hønefoss skole, handler om veldig mye av det som også er kjernebudskapet til både Per Bleikelia og Per Olaf Lundteigen, sier innehaver av Kooperativen, Terje Andersen.

Han peker på at begge har hatt suksess med å ta folk på alvor og utvikle en bærekraftig kultur bygd på respekt for enkeltmennesker. Bleikelia og Lundteigen har også vært sterkt kritisk til tanken og ideen om sentralisering.
– Det vi i disse dager diskuterer i Hønefoss, handler også om sentralisering. Turen har kommet til barna våre, skisserer Andersen.

Jakte på byens sjel

Andersen minner om at det for en kort tid siden handlet om sentralisering av politiet.

– Debatten vil handle om: Har det blitt bedre? Har det blitt mer effektivt? Har det blitt bedre for folk flest? Virker det, eller er det kun på EXCEL-arkene? Hva er konsekvensen når også lokalpolitikere mer eller mindre ukritisk kaster seg på bølgen, spør Andersen.

Per Bleikelia har bygd sin suksess på desentralisering i de virksomhetene han har ledet.


– Han sier at vettet ikke sitter i toppen av en organisasjon, men i fellesskapet. Det er summen av det vi kan bidra med som teller. Da må kulturen, fellesskapet og enkeltpersonene sees. Vi kommer til å jakte på vår sjel på Kooperativen på mandag, og det kommer til å bli fargerikt, nyttig lærerikt og morsomt, lover Andersen.

LES OGSÅ: Hilde startet underskriftskampanje: Nå må nedleggelsen av Hønefoss skole behandles på nytt

– Noen endringer må man tåle

Per Bleikelia håper folk i alle aldere ønsker å komme på arrangementet.

– Jeg håper vi får lagt opp til en diskusjon rundt sentralisering av ulike institusjoner i Ringeriks-samfunnet. Endringer angår hele befolkningen. Et eksempel er skoledebatten rundt Hønefoss skole, sier Bleikelia.

Han mener det er viktig å diskutere hva som skal til for at folk ønsker å bosette seg og bli her. Noen endringer må man tåle, men store endringer er ikke alltid like heldig, mener han.

Bleikelia er skeptisk til at Hønefoss-politiets arrest nå er i Drammen.

– Noen endringer må man tåle, men det kan fort bli for store endringer. Jeg mener at skal man skape et godt klima for endring, må man ha en solid forankring i folket, mener Per Bleikelia.

Ringerikes Blad streamer fra arrangementet.

Artikkeltags