PST oppjusterer trusselnivået i Norge

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

PST oppjusterer trusselnivået i Norge for en to måneders periode.

DEL

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa på en pressekonferanse søndag at det er sannsynlig at et angrep kan gjennomføres i Norge i år.

Smitteeffekt

– Det er sannsynlig at angrepene de siste årene i Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Russland og Sverige skaper smitteeffekt også i Norge hos personer med islamistiske sympatier. Demonstrasjoner av hvor enkelt slike angrep kan gjennomføres gjør at andre kan se at det er mulig å gjennomføre noe lignende, sier Bjørnland.

Bjørnland sier videre at det er en forsiktig oppjustering av trusselbildet, og hun understreket at det gjelder for en periode på to måneder.

– Det har sammenheng med det uavklarte vi ser i forbindelse med den siste saken, men også utviklingen internasjonalt og det vi har sett i Sverige, sa Bjørnland på pressekonferansen søndag.

Siktet etter funn av sprengladning

En 17 år gammel russisk statsborger er siktet etter at det lørdag ble funnet en sprengladning i Oslo lørdag kveld.

– Vi vet ikke ennå om han hadde tenkt å gjennomføre et angrep, men i lys av funnet og det vi vet om hans bakgrunn er det all grunn til å etterforske saken, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NTB.

PSTs politiadvokat Signe Aalling opplyser at den bombelignende gjenstanden var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial.

Den siktede 17-åringen kom til Norge som asylsøker sammen med familien i 2010, og han har fortsatt status som asylsøker. Han framstilles for varetektsfengsling mandag.

Aalling sier videre at 17-åringen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omfatter ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Paragrafen ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger i straffeloven.

Politiadvokaten bekrefter at PST har hatt kjennskap til den pågrepne fra tidligere. Ifølge Aalling dreide det seg da om forebyggende tiltak.

PST jobber nå for å avklare om det var andre personer involvert.

– Det er ikke avklart om han har vært alene om forholdet han er siktet for, sier Aalling. (NTB)

Artikkeltags