De trodde først at det var seks andunger de hadde funnet ved Hermannstjern i Jevnaker. Så viste det seg at de hadde blitt lurt av at to var hardt kvestet.

- Det var helt forferdelig, sier Fowler alvorlig.

Endene har sannsynligvis ikke gått ut i veien på egen hånd. På fortauet lå også deler av redet.

- Her er det noen som har kastet dem ut på veien, mener Fowler.

- Folk rørte ikke bremsepedalen

Det var i halv ni-nitiden fredag kveld at de kom kjørende og fikk se noe ligge i veibanen ved fotgjengerovergangen ved Coop Xtra.

- Jeg hogde inn bremsene da jeg så hva det var. Det var det ingen andre som gjorde. Jeg blir så irritert. Folk rørte ikke bremsepedalen en gang.

Han og samboeren fikk plukket opp de små nøstene samtidig som de holdt kontroll på trafikken. Samtidig lå de voksne endene samlet i vannet nedenfor og fulgte med.

«De nistirret opp mot veien som om de ventet på at barna skulle komme tilbake til dem. Det var rett og slett hjerteskjærende», beskriver Jansson på Facebook.

- Endene gråt

Fowler har vært i kontakt med Dyrebeskyttelsen, som har greid å finne ut at det skal ha vært åtte andunger i reiret. Han har vært tilbake til området flere ganger og lett etter dem, men har ikke funnet spor etter dem.

Fowler mener det er tydelig at de gjenværende endene, og svanene, er bevisste på at noe forferdelig har skjedd.

- Jeg gikk ned til vannet til dem og de gråt altså, og det var som om kaklingen var sår også. Noen av dem kom etter meg som for å vise meg hvor reiret skulle vært.

Tok de med hjem

Dyrene ble først pakket inn i et håndkle og tatt med hjem til paret. Nå ligger de i en pappeske i påvente av å bli begravet.

De var så opptatt av å få reddet dyrene fra ytterligere påkjørsler at det ble ikke tatt bilder mens de lå i veibanen. Hjemme pakket de dem ut igjen og tok bilder, etter at historien begynte å spre seg på Facebook.

- Helt grotesk

Funnet har gått hardt inn på Fowler.

- Jeg gråt nesten. Det var helt grotesk å se disse stakkars ungene ligge i veien.

Fowler vil anmelde forholdet til politiet, og er ikke nådig i sin beskrivelse av hva han kan tenke seg å gjøre med folk som håndterer dyr på denne måten.

- Det er jo liv, det er en forferdelig handling å kjøre over disse dyrene.