Svindel-epost lokker med utbetaling av skattepenger

Nei, du får ikke utbetalt penger om du svarer på e-postmeldingen. I stedet risikerer du å bli svindlet.

Nei, du får ikke utbetalt penger om du svarer på e-postmeldingen. I stedet risikerer du å bli svindlet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Skatteetaten advarer mot svindelforsøk i form av epost hvor du blir bedt om å fylle ut et skjema for å få refundert skattepenger.

DEL

En av Ringerikes Blads journalister fikk også denne meldingen på epost i dag. I teksten står det blant annet følgende:

«Du er nesten på slutten av fristen dato. Vennligst klikk her og fyll ut skjemaet riktig før slutten av november. Unnlater å gjøre det vil resultere i å miste denne refusjonen og eventuelle fremtidige krav.»

Dårlig norsk

Det er grunn til å se varsellampene lyse ved formuleringer som «nesten på slutten av fristen dato» og «unnlater å gjøre det vil resultere i», som åpenbart er tegn på bruk av oversetterprogram. Men for sikkerhets skyld har Skatteetaten lagt ut følgende beskjed på nettsidene sine:

– Skatteetaten har fått meldinger om at det er sendt ut falske e-poster om skatterefusjon. Dette er et forsøk på svindel og identitetstyveri. Vi ber deg om å slette e-posten, skriver de.

LES OGSÅ: Olav Thon misbrukt i nettsvindel

Phishing-forsøk

– I e-posten blir du bedt om å fylle ut et skjema for å få utbetalt et refunderingsbeløp. Skatteetaten er oppført som avsender. I emnefeltet kan det for eksempel stå "608/LB9187767". Dette er et såkalt phishing-forsøk, hvor hensikten er å lure til seg sensitiv dokumentasjon som kan bli brukt til identitetstyveri og svindel, opplyser de videre.

– Skatteetaten vil aldri be om sensitiv dokumentasjon, kredittkortinformasjon eller kontonummer via e-post.

ET LIGNENDE FORSØK BLE GJORT I SOMMER: Skatteetaten advarer: Slett denne eposten

– Har du gitt fra deg sensitive opplysninger som passkopi eller kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en svindel-e-post, sperr det så raskt som mulig. Ikke oppgi noe av informasjonen de ber om, eller svar på e-posten. Trykk ikke på noen lenker eller vedlegg, er den klare beskjeden fra Skatteetaten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken