Sju måneder etter at Wenche Ravlo ble sjef: Nå må hun si opp flere hundre

Tidligere Follum-direktør Wenche Ravlo er administrerende direktør ved Store Norske, som nå sier opp folk på Svalbardt.

Tidligere Follum-direktør Wenche Ravlo er administrerende direktør ved Store Norske, som nå sier opp folk på Svalbardt. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

LO-topp frykter for hele Svalbard-samfunnet etter at Store Norske gruvekompani på Svalbard kutter antall ansatte.

DEL

Totalt 200 personer mister jobben i Store Norske gruvekompani på Svalbard. Fra før er det bestemt at 150 ansatte må slutte. Som en konsekvens av mindre virksomhet ved gruva, har nå drøyt 50 nye såkalte underleverandører fått samme beskjed.

– Det er laber stemning blant de ansatte. Alle er fortvilet, sier forbundsleder i Norsk Arbeidmandsforbund, Erna Hagensen, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tidligere Follum-direktør Wenche Ravlo er Tidligere Follum-direktør blir gruvesjef. Ravlo startet i jobben i slutten av februar.

Savner handling

Fagforeningen i Longyearbyen har stor møtevirksomhet og er i intense forhandleringer omkring nedbemanningen av de 150 av totalt 260 ansatte ved Store Norske.

Regjeringen bladde opp 500 millioner kroner i revidert statsbudsjett for å sikre fortsatt drift ved Store Norske Kullkompani på Svalbard. Men det gis ingen garantier for driften etter etter at 2016 er omme.

Erna Hagensen vil nå ta situasjonen i gruvesamfunnet opp med næringsminister Monica Mæland (H). Hagensen etterlyser handling fra regjeringen.

– Store Norske er særdeles viktig for å bevare den norske suvereniteten på Svalbard. Regjeringen burde derfor også være svært bekymret over utviklingen. Vi vet at russerne er svært aktive for tiden, poengterer hun.

Store konsekvenser

Hagensen besøkte nylig gruvesamfunnet på Svalbard. I tillegg til å være på et medlemsmøte i foreningen, hadde hun også møter med egne tillitsvalgte og ledelsen ved Store Norske.

Når 150 mister arbeidsplassen sin, får det store ringvirkninger i et så lite samfunn som Longyearbyen. Blant annet har det allerede ført til at 50 nye underleverandører mister jobben.

– Det får også konsekvenser for butikkene og flyplassen, i tillegg til at flere opplever å måtte flytte. Godt voksne mister jobben. Det er ikke enkelt for dem å få jobb igjen, spesielt ikke i Longyearbyen.

Hovedtillitsvalgt for Norsk Arbeidsmandsforbund på Svalbard, Arild Olsen, fortviler. Han har tidligere påpekt det han mener er en umenneskelig situasjon for lokalsamfunnet, som må kombinere ulike roller.

– Vi er en samfunnsaktør som skal sørge for stabilitet. Vi er et suverenitetsvåpen og skal samtidig drifte økonomisk. Vi burde ha drevet ut fra samfunnsøkonomiske prinsipper. Da må du ha en lengre horisont på selskapet enn bare halvannet år fram i tid, sier Olsen. (ANB)

Artikkeltags