I ett år veide Rustad kafé alt matavfallet

Håvard Rustad har fått en oppvåkning etter å ha veid matsvinnet på Rustad kafe.

Håvard Rustad har fått en oppvåkning etter å ha veid matsvinnet på Rustad kafe. Foto:

– Vi fikk oss en skikkelig oppvåkning, forteller daglig leder Håvard Rustad i en artikkel fra NHO reiseliv.

DEL

Av artikkelen kommer det ikke fram nøyaktig hvor mange tonn matavfall kafeen på Sokna produserer i løpet av et år, men Rustad omtaler tallene som «skremmende høye».

Gjestene spiser ikke opp

Maten er blitt veid i tre bolker: Produksjonsvinn fra kjøkkenet, det som må kastes på slutten av dagen, og tallerkensvinn fra gjestene.

Det siste, det gjestene ikke spiser opp, står for omtrent halvparten, ifølge Rustad. Han vil nå ta med seg denne erfaringen videre når kafeen skal se på tiltak for å redusere svinnet.

Og han ber om myndighetenes hjelp til å opplyse folk om at man ikke skal bestille mer mat enn man klarer å spise opp.

LES OGSÅ: Hvert år kaster vi 350.000 tonn mat. Nå vil regjeringen ha dugnad

Kaster mindre ved å selge mer

Kafeen har også tatt grep for å redusere annet svinn, blant annet ved å være en del av «Too good to go». Denne bidrar til at mat som ellers ville ha blitt kastet, blir kjøpt for en litt rimeligere penge av kunder.

Baker Narum var først ut i Buskerud med å ta del i denne tjenesten.

Tema over tid

Veieprosjektet på Sokna har vært i samarbeid med andre restauranter i «Utvalgte spisesteder», som fikk støtte fra Innkjøpskjedenes bærekraftfont til innkjøp av vekter.

Ifølge artikkelen har imidlertid matsvinn vært et tema for kafeen i mange år, men arbeidet ble profesjonalisert etter at de ble med på Kutt matsvinn 2020.

LES OGSÅ: Da gjengen fikk motorstopp på Sokna, lånte Håvard ut kafeens bil: – Dette hadde aldri skjedd i Oslo

Artikkeltags