Internasjonalt pelletsprosjekt får EU-støtte: – I det store bildet er dette positivt for prosjektet på Follum

SPENNENDE PRODUKT: Håkon Knappskog, administrerende direktør i Arbaflame, vinner fram med sitt miljøvennlige fyringsprodukt. Men fortsatt er planene om å bygge biokull-fabrikk på Follum fortsatt på tegnebordet.

SPENNENDE PRODUKT: Håkon Knappskog, administrerende direktør i Arbaflame, vinner fram med sitt miljøvennlige fyringsprodukt. Men fortsatt er planene om å bygge biokull-fabrikk på Follum fortsatt på tegnebordet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Biokull-samarbeid på tvers av landegrenser er gitt 180 millioner EU-kroner. Svarte pellets, også kalt «arbacore», er et produkt utviklet av norske Arbaflame AS.

DEL

Selskapet bør være kjent for lokale avislesere: I 2014 inngikk Treklyngen og Arbaflame en samarbeidsavtale, og hvor de planla å bygge et produksjonsanlegg for biokull på Viken Skogs anlegg på Follum. Det skulle gi flere industriarbeidsplasser til regionen.

Prosjektet fikk Enova-støtte i 2015, som senere fikk grønt lys hos EFTAs overvåkingsorgan ESA, noe redaktøren i herværende avis mente var en viktig bio-milepæl.

Fire år senere er det fortsatt ingen fabrikk på Ringerike.

LES OGSÅ: Skogeierne jubler over Enova-penger

Norsk teknologi

Nå har et nytt teknologisamarbeid på tvers av landegrenser, som består av blant andre Arbaflame, Sintef og Universitetet i Bergen fått EU-støtte til verdi av gigantiske 180 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Forskningsprosjektet har fått navnet Arbaheat, og går ut på å konvertere et kullkraftverk til å bruke fornybare trepellets utviklet av nettopp Arbaflame.

Pelletene, som også kalles Arbacore, skal gi mer energi enn de «vanlige», hvite pelletene som brukes i enkelte kraftverk i dag. Ulempen er at det koster mer å produsere svarte pellets enn kullkraft, men selskapet tror at avgifter og en bevissthet for klimaproblemet kan bidra til en overgang.

EU peker ut retningen

Administrerende direktør i Arbaflame AS, Håkon Knappskog, sier til Dagens Næringsliv at flere land jobber mot å fase ut kullkraft, noe som gjør at blikket nå vendes mot Norge og Oslo-baserte Arbaflame.

– Ontario i Canada bestemte seg for å slutte med kull, og da hadde de to kullkraftverk. Det ene byttet om til å brenne den vanlige, lyse varianten av pellets og det andre byttet til å bruke våre mørke. Det kostet dem 170 millioner kanadiske dollar å tilrettelegge for de lyse, og fem millioner for å tilrettelegge for våre.

– Mange land i Europa har som mål å fase ut kullkraft i løpet av de neste tiårene, og EU håper at mange av dem kan konverteres til å bruke fornybare alternativer, sier han til avisen.

Det norske investeringsselskapet PEMCO AS eier aksjemajoriteten i selskapet. Bjørn Erling Knappskog er styreleder i både Arbaflame AS og PEMCO AS. Han er også styremedlem i Arba Follum AS, hvor daglig leder i Treklyngen, Rolf Jarle Aaberg er styreleder. Arba Follum AS er det planlagte produksjonsselskapet i Oslo-Follum-samarbeidet.

Arba Follum

  • Skal produsere 200.000 tonn biokull per år
  • Det skal redusere verdens CO2-utslipp med 400.000 tonn årlig
  • Skogeierne skal levere 500.000 kubikkmeter med råstoff årlig
  • Investering: 450 millioner kroner, inkludert arbeidskapital
  • Investeringsbeslutning: 2016
  • Planlagt produksjonsstart: 2017

LES OGSÅ: Follum-beboere klager på støy: Dette gjør EGENTLIG Kryptovault

– Positivt

Håkon Knappskog presiserer overfor Ringerikes Blad denne uken at vi må skille mellom forskningsprosjektet som har fått EU-støtte og fabrikkplanene på Follum:

– Status er at vi ikke har begynt å bygge den planlagte fabrikken, men at vi fortsatt jobber med å komme dit.   

Likevel kan det gi ringvirkninger som også når til Ringerike:

– I det store bildet er dette positivt for realiseringen av et prosjekt på Follum, selv om det ikke er en direkte kobling mellom EU-støtten og fabrikk i Hønefoss, sier Knappskog.

Treklyngen-sjefen, Rolf Jarle Aaberg, har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

LES OGSÅ:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken