Gå til sidens hovedinnhold

Internasjonalt pelletsprosjekt får EU-støtte: – I det store bildet er dette positivt for prosjektet på Follum

Artikkelen er over 2 år gammel

Biokull-samarbeid på tvers av landegrenser er gitt 180 millioner EU-kroner. Svarte pellets, også kalt «arbacore», er et produkt utviklet av norske Arbaflame AS.

Selskapet bør være kjent for lokale avislesere: I 2014 inngikk Treklyngen og Arbaflame en samarbeidsavtale, og hvor de planla å bygge et produksjonsanlegg for biokull på Viken Skogs anlegg på Follum. Det skulle gi flere industriarbeidsplasser til regionen.

Prosjektet fikk Enova-støtte i 2015, som senere fikk grønt lys hos EFTAs overvåkingsorgan ESA, noe redaktøren i herværende avis mente var en viktig bio-milepæl.

Fire år senere er det fortsatt ingen fabrikk på Ringerike.

LES OGSÅ: Skogeierne jubler over Enova-penger

Norsk teknologi

Nå har et nytt teknologisamarbeid på tvers av landegrenser, som består av blant andre Arbaflame, Sintef og Universitetet i Bergen fått EU-støtte til verdi av gigantiske 180 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Forskningsprosjektet har fått navnet Arbaheat, og går ut på å konvertere et kullkraftverk til å bruke fornybare trepellets utviklet av nettopp Arbaflame.

Pelletene, som også kalles Arbacore, skal gi mer energi enn de «vanlige», hvite pelletene som brukes i enkelte kraftverk i dag. Ulempen er at det koster mer å produsere svarte pellets enn kullkraft, men selskapet tror at avgifter og en bevissthet for klimaproblemet kan bidra til en overgang.

Les også

Avinor dropper flydrivstoff på Follum

EU peker ut retningen

Administrerende direktør i Arbaflame AS, Håkon Knappskog, sier til Dagens Næringsliv at flere land jobber mot å fase ut kullkraft, noe som gjør at blikket nå vendes mot Norge og Oslo-baserte Arbaflame.

– Ontario i Canada bestemte seg for å slutte med kull, og da hadde de to kullkraftverk. Det ene byttet om til å brenne den vanlige, lyse varianten av pellets og det andre byttet til å bruke våre mørke. Det kostet dem 170 millioner kanadiske dollar å tilrettelegge for de lyse, og fem millioner for å tilrettelegge for våre.

– Mange land i Europa har som mål å fase ut kullkraft i løpet av de neste tiårene, og EU håper at mange av dem kan konverteres til å bruke fornybare alternativer, sier han til avisen.

Det norske investeringsselskapet PEMCO AS eier aksjemajoriteten i selskapet. Bjørn Erling Knappskog er styreleder i både Arbaflame AS og PEMCO AS. Han er også styremedlem i Arba Follum AS, hvor daglig leder i Treklyngen, Rolf Jarle Aaberg er styreleder. Arba Follum AS er det planlagte produksjonsselskapet i Oslo-Follum-samarbeidet.

Arba Follum

  • Skal produsere 200.000 tonn biokull per år
  • Det skal redusere verdens CO2-utslipp med 400.000 tonn årlig
  • Skogeierne skal levere 500.000 kubikkmeter med råstoff årlig
  • Investering: 450 millioner kroner, inkludert arbeidskapital
  • Investeringsbeslutning: 2016
  • Planlagt produksjonsstart: 2017

 

LES OGSÅ: Follum-beboere klager på støy: Dette gjør EGENTLIG Kryptovault

– Positivt

Håkon Knappskog presiserer overfor Ringerikes Blad denne uken at vi må skille mellom forskningsprosjektet som har fått EU-støtte og fabrikkplanene på Follum:

– Status er at vi ikke har begynt å bygge den planlagte fabrikken, men at vi fortsatt jobber med å komme dit.   

Likevel kan det gi ringvirkninger som også når til Ringerike:

– I det store bildet er dette positivt for realiseringen av et prosjekt på Follum, selv om det ikke er en direkte kobling mellom EU-støtten og fabrikk i Hønefoss, sier Knappskog.

Treklyngen-sjefen, Rolf Jarle Aaberg, har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken