Gå til sidens hovedinnhold

– Movember har ført til mer åpenhet

Artikkelen er over 6 år gammel

Noen menn gror bart en måned i året for å sette søkelyset på prostatakreft. Andre lever med sykdommen 365 dager i året. Del din bart nederst i saken!

– Jeg snakket med en mann fra distriktet som hadde fått påvist prostatakreft og foreslo at vi kunne møtes hjemme hos ham. Men han ville heller møtes på sykehuset. Så der satt vi for oss selv. Han var nokså fortvilet og lurte på hvordan det ville gå med familielivet. Det finnes menn med prostatakreft som er nygifte, og hvor paret har innfunnet seg med situasjonen. Det er så mye man kan gjøre for å ha et godt privatliv. Her er åpenhet helt sentralt.

Det sier daglig leder av prostatakreftforeningen Ringerike/Hadeland (Profo), Willy Adolfsen.

LES OGSÅ OM ADOLFSENS BARN: – Viktig å inkludere barna

La barten gro

November måned er tiden for Movember. Aksjonen fokuserer på menns helse og spesielt prostatakreft. Måten det gjøres på, er ved å la barten gro og ved å registrere seg.

– Movember har hatt mye å si. Den har ført til mer åpenhet. Før var det stort sett vi som var rammet, som snakket om prostatakreft, sier Adolfsen.

Det er annerledes i dag.

– Movember har dessuten samlet inn store pengesummer til forskning, som er helt nødvendig for å utvikle de medisinene som kan forlenge livene våre, sier han.

Mange unge lar barten gro i Movember. Det er ifølge Adolfsen svært positivt. Stadig flere unge får prostatakreft.

– Jeg tror helt klart kampanjen har bidratt til at flere unge sjekker seg for prostatakreft. Det er bra og helt nødvendig.

Tabutema

Adolfsens eksempel med mannen som ikke ville snakke om prostatakreften i sitt eget hjem, viser at sykdommen fortsatt er vanskelig å snakke om. Og det er ikke alltid lett å leve med prostatakreften. Men det går.

Ifølge Finn Reinhardsen hjelper det faktisk å søke samhold med andre – enten det er i familien eller med andre i samme situasjon. Han snakker av erfaring:

– Da jeg fikk vite at jeg hadde prostatakreft ringte jeg til Willy med en gang. Han kom på besøk. Det var godt. Selv om han ikke kunne svare på alle spørsmålene, kunne han svare på noen av dem og fortelle meg at dette nok kom til å gå fint, sier Reinhardsen og understreker at det også er viktig å inkludere barn og barnebarn når sykdom rammer.

– Si det som det er!

Adolfsen er enig.

– Det er ikke alltid lett å snakke om, og jeg er ikke så flink til å slippe folk nær. Det er noe jeg kan jobbe med, sier han.

38.000 er tallet på menn som i Norge i dag har, eller har hatt, prostatakreft. Av disse er bare 3.300 medlemmer av Profo.

– Det sier litt om foreningens vekstpotensial, sier Adolfsen.

Sammen = slagkraft

Profo ønsker at helsemyndighetene skal tilby screening for prostatakreft. Dette er i dag ikke anbefalt. Unntaket er tilfeller der nær familie har påvist prostatakreft.

Ifølge Adolfsen har Profo god kontakt med myndighetene. Likevel kan det ha stor betydning for den enkelte og for pasientene som gruppe, at flere melder seg inn.

– Flere medlemmer gir mer kraft bak våre utsagn. Hvis vi var flere ville presset vært større på å frigi medisiner som kan hjelpe oss å leve lenger, sier han.

Kommentarer til denne saken