Det ble en dramatisk start på dagen på Nakkerud i morges. En voksen kvinne og hennes to voksne barn ble vekket av at det singlet i glass i kjelleren. Med bare nattskjorta på seg spratt hun opp, og ble møtt av at en mann bevæpnet med kniv som tok seg inn i husets første etasje.

- Jeg har heldigvis lært at man skal opptre rolig i slike situasjoner. Sønnen min, som sov i kjelleren, skjønte heldigvis at det var best å forholde seg rolig på soverommet, mens jeg prøvde å snakke rolig med gjerningsmannen, forteller kvinnen som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Gjerningsmannen ba kvinnen om få ta med noe tannkrem fra badet.

- Det sa jeg var greit, så gikk han, forteller kvinnen.

Så snart mannen var ute av huset låste hun dørene. Deretter kontaktet kvinnen politiet.

Flere hus

Ifølge politiet er det uklart om mannen har truet kvinnen med kniven eller ikke, men det er ingen tvil om at hun oppfattet situasjonen som skremmende.

Mannen har etter at han frivillig forlot kvinnens hus tatt seg inn i alle fall to hus til og knust vinduer på begge stedene. Ingen var hjemme i de to siste husene han tok seg inn i.

Politiet fikk melding fra kvinnen klokken 08.10. Umiddelbart ble det besluttet å rykke ut til Nakkerud. Til sammen fem polititjenestefolk rykket ut i den væpnede politiaksjonen.

- Klokken 08.46 hadde vi lokalisert mannen, forteller operasjonsleder John Trygve Rønning ved Nordre Buskerud politidistrikt.

Truet politiet

Men å pågripe mannen ble ingen enkel affære. Først etter å ha forhandlet med han i over en halv time, la han øksen og kniven i bakken, slik at politiet tok sjansen på å pågripe han. Pågripelsen skjedde utendørs. Klokken var da 09.22.

- Mannen var i psykisk ubalanse, og vi er faktisk usikre på om han skjønte at det var politi til stede i det hele tatt, sier operasjonslederen.

- Var det noen gang fare for andre folk?

- Nei.

Operasjonslederen betegner episoden som dramatisk, men altså ikke for andre en for politiet.

- Politiet hadde full kontroll på mannen, men ville helst ikke nærme seg så lenge han hadde kniv og øks i hendene, sier Rønning.

Da mannen til slutt kunne pågripes var ytterligere politibistand på vei til Nakkerud, men disse kunne gjøre vendereis før de kom fram.

Gjerningsmannen, som er i 30-årene og fra Ringerike, er en kjenning av politiet. Han satt ved 12-tiden i forvaring ved Hønefoss politistasjon. Det tas utvidet blodprøve av mannen, som foreløpig ikke er avhørt.