Se, her kjører Norges første el-traktor!

Ved NIBIO Apelsvoll på Kapp utvikler forskerne nå nye teknologiske løsninger som utnytter solenergi i jordbruket. Blant annet en el-traktor.

DEL

TOTEN: Forskerne mener det er vanskelig å si når el-traktorer kommer for fullt, men påpeker at utviklingen skjedde fort for elbiler.

– Traktorprodusentene har sine prototyper, og jeg tror det kan skje litt av det samme her som vi har sett i bilindustrien, sier Audun Korsæth, forskningssjef ved Norsk institutt for bioøkonomi.

Lades med solcellepanel

Det var Nationen/forskning.no som først omtalte at landets første el-traktor hadde ankommet Apelsvoll.

Traktoren som i disse dager ruller rundt på Toten kan lades opp med solcellepaneler på låvetaket og Norges første el-traktor kjører med flere små traktorroboter på slep.

Sist høst hadde Teknoforum sin første samling ved Senter for presisjonslandbruk ved NIBIO, Apelsvoll på Kapp. Og det var ikke tilfeldig at de hadde åpningsmøtet nettopp der.

– Noe av det vi driver med på Apelsvoll er faktisk helt i forskningsfronten internasjonalt, sier Korsæth til Oppland Arbeiderblad.

  Video: NIBIO

  Fungert bra

  På samlingen i fjor fikk han gleden av å vise fram noe av det Apelsvoll driver med, deriblant utviklingen av en drone, som er en kombinasjon av et fly og et helikopter.

  Da var el-traktoren under produksjon i California. Den kom til Norge og Apelsvoll ved juletider.

  – Den har fungert veldig bra så langt. Nå gleder vi oss bare til sommeren, sier Korsæth til OA tirsdag.

  Traktoren passer ifølge Korsæth godt inn i et stort prosjekt NIBIO Apelsvoll driver med, som handler om elektrifiseringen av jordbruket.

  Verdensledende

  Norge er allerede verdensledende innen områder som robotisering og droneteknologi.

  Roboter har for lengst gjort sitt inntog i norske fjøs blant annet. Sjansen for at melka du drakk til frokost er melket av roboter er meget stor. I 2015 kom også nyheten om roboten «Thorvald», som etter hvert vil innta jordene. Ambisjonen er at roboten skal kunne pløye, gjødsle, så, luke og høste helt av seg selv, 24 timer i døgnet. I disse dager prøves den ut i forhold til jordbærplukking.

  – Dette er teknologier som vil kunne føre til store gevinster i landbruket, og som kan gi Norge viktige konkurransefortrinn, sier Ellen-Margrethe Hovland, leder i det nystartede Teknoforumet.

  Artikkeltags