Gå til sidens hovedinnhold

10 minutter lading skal gi 25 mils kjøring

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå bygger Fortum Charge & Drive den første av de såkalte lynladestasjonene i Norge.

– Neste generasjons elbiler har muligheten for raskere lading, og derfor bygger vi i Fortum allerede nå ladestasjoner som kan lade disse elbilene, sier Communications Manager Stian Mathisen i Fortum i en pressemelding.

Videre skriver de at ladestedene etableres i samarbeid med McDonald’s og Shell / 7-Eleven. Fortum satser på å ha de første lynladestasjonene i Nygårdskrysset ved Vinterbro oppe i slutten av januar eller starten av februar.

LES OGSÅ: Politikerne vil ha flere ladestasjoner – men først må kostnadene regnes ut

350 kilowatt

Ladestasjonene kan levere 350 kilowatts effekt, og det vil gjøre det mulig å lade en elbil for 25 mils kjøring på ti minutter.

Dagens ladestasjoner i Fortums ladenettverk har til sammenligning en effekt på 50 kilowatt. Om det i framtiden kommer biler som kan håndtere lading med 500 kilowatts effekt, så kan noen av de nye ladestasjonene oppgraderes til å levere denne effekten.

Les også

Vil omsette for 300 millioner kroner i ny, stor bilforretning

 

Ladekontakter

De nye ladestasjonene betegnes internasjonalt som High Powered Charging (HPC). Ladestasjonene er utstyrt med ladekontakter for både Combined Charging System (CCS) og Chademo.

Alle biler som benytter disse standardene vil kunne lade ved de nye ladestasjonene, men ikke alle biler vil kunne benytte den maksimale effekten ladestasjonene tilbyr.

– Nå nærmer vi oss punktet der elbiler dekker alle bilisters behov, og å bygge et ladenettverk for raskere lading vil være viktig for at elbil skal bli et alternativ for alle som trenger å bruke bil, sier Mathisen.

Kommentarer til denne saken