Møte om minnested i Hole i dag

Møte om nasjonalt minnested i Hole kommune.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Se sendingen live her fra klokka 10.30.

DEL

Torsdag formiddag kommer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Hole. Han møter AUF-leder Mani Hussaini og leder Lisbeth Røyneland i den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

Tema er nasjonalt minnested i Hole kommune.

Tor Einar Fagerland, leder ved institutt for historiske studier ved NTNU, er også til stede.

Verken Maria Holtane-Berge, leder i Utstranda Vel, eller nabo Jørn Øverby vet hva som kommer fram på dagens pressemøte.

Rettssak

Naboene på Utstranda møter staten i Ringerike tingrett 25. april for å få stanset planene om oppføring av minnestedet «Memory Wound» på Sørbråten. Før jul ble naboene tilbudt rettsmekling med erstatning eller kompensasjon i form av penger som en del av tilbudet, men det sa naboene tvert nei til.

– Jeg har snakket med velforeningen, men ingen vet noen ting om hva som skal skje og om innholdet. Dette er ganske gjenkjennende med hensyn til hvordan naboene og velet er blitt holdt utenfor tidligere, sier naboenes prosessfullmektig, advokat Harald Stabell, til NTB.

Nytt initiativ

Etter det NRK erfarer, er bakgrunnen for møtet et nytt initiativ som AUF og støttegruppen vil legge fram for Sanner. Om det nå ligger an til at minnestedet blir flyttet til et annet sted i kommunen, mener Stabell det er merkelig at naboene ikke er involvert.

– Det høres rart ut at alle andre involverte i saken skal delta, men ikke velet. Det kan hende man vil si at man godtar å legge minnesmerket til et annet sted i Hole, altså å akseptere det naboene hele tiden har gått inn for, sier Stabell til NTB.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig allerede sommeren 2016, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket. En rettsprosess vil mest sannsynlig innebære behandling i tre rettsinstanser, der Høyesterett får det siste ordet.

LES OGSÅ:

Hold deg oppdatert uansett hvor du er!

Last ned appen ringblad.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For Iphone

For Android

Artikkeltags