Mindre salt og fett i pølsene

? Snart blir det enda mindre fett og salt i pølsene, sier Asbjørn Koller.

? Snart blir det enda mindre fett og salt i pølsene, sier Asbjørn Koller. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Vi har brukt millioner for å redusere fett- og saltinnholdet i pølser.

DEL

Det sier markedssjef Asbjørn Koller hos Leiv Vidar.

Vi spiser dobbelt så mye salt som før. Hvert tiende dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdommer, kan tilskrives høyt saltinntak, konkluderer en amerikansk undersøkelse, basert på 66 land.

- Gjennom de siste ti årene har vi investert flere millioner kroner i forskning og utvikling, for å redusere salt- og fettinnholdet i pølsene. Men pølser blir aldri gulrøtter, og det skal de heller ikke være.

På markedet neste år?

Leiv Vidar representerer en varegruppe som for mange er selve symbolet på usunn mat.

- De testene vi har gjort så langt er svært oppløftende, selv om det er et stykke igjen til vi er klare til å lansere ferdige produkter i stor skala på markedet. Men vi har satt oss et internt mål om testlansering i løpet av neste år.

Internasjonal erfaring

Koller peker på at Leiv Vidar deltar i et stort EU-prosjekt, der målene er klare: Mindre salt og fett i kjøttvarer, samtidig som smak, utseende og holdbarhet blir bevart.

- Det er lagt ned et langsiktig og krevende arbeid på tvers av landegrenser, produsenter og teknologier, der vi har høstet mye internasjonal erfaring. Når nå helsemyndighetene går offensivt ut for å få mindre fett og salt i maten er vi derfor godt forberedt på de kravene som måtte komme.

Den amerikanske undersøkelsen, som er presentert i Helse og medisin, viser at det er behov for strenge tiltak for å få ned saltinntaket.

Artikkeltags