Mener Benjamin (22) kunne overlevd

Politiadvokat Per Thomas Omholt.

Politiadvokat Per Thomas Omholt. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

- Han ville trolig ikke dødd hvis han hadde hatt bedre overvåking, sier politiadvokat Per Thomas Omholt.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Onsdag slo politiet fast at Benjamin Lie (22) fra Modum døde som følge av den behandlingen han fikk etter en kneoperasjon på Ringerike sykehus. Vestre Viken helseforetak får derfor en bot på 500.000 kroner.

- Grov uaktsomhet

Ingen enkeltpersoner blir altså straffet av politiet, selv om Omholt mener at enkeltpersoner ved sykehuset har gjort "klart kritikkverdige ting".

- Årsaken til det er at enkeltfeilene ikke er store nok hver for seg. Men til sammen er dette grov uaktsomhet, sier Omholt.

LES OGSÅ: Skuffet over at ikke enkeltpersoner straffes

Politiet mener det er bevist at helsepersonellet ikke ga pasienten tilstrekkelig overvåking etter operasjonen og at sykehusets rutiner vedrørende medisinhåndtering ble brutt av helsepersonellet.

- Han ville trolig ikke dødd hvis han hadde hatt bedre overvåking. Obduksjonsrapporten slår ikke fast hva som var dødsårsaken. Men dersom helsepersonellet hadde fulgt rutinene, og hvis rutinene var gode nok, så hadde han mest sannsynlig overlevd, sier politiadvokaten.

Politiet mener at 22-åringen tilstand, og de smertestillende medisinene han hadde fått, tilsa at 22-åringen skulle hatt mer tilsyn.

- Helsepersonellet var ikke nok inne hos ham, mener Omholt.

I tillegg mener politiet det er bevist at sykehuset mangler rutiner for blant annet pasienter som er ustabile på sengepost.

- Sykehuset har ikke rutiner for pasienter som ligger på sengepost med sterke smerter og som har fått sterke smertestillende medikamenter, slår politiadvokaten fast.

Flere avhørt

Politiet har avhørt flere ansatte ved sykehuset, og innhentet dokumentasjon på sykehusets regler og rutiner. Også obduksjonsrapporten er en del av grunnlaget for siktelsen som endte med foretaksstraff.

Flere sakkyndige har vært inne i saken for å vurdere helsehjelpen 22-åringen fikk.

Fylkeslegen ville ikke undersøke

Fylkeslegen mente kort tid etter dødsfallet at det ikke var behov for politietterforskning, men Benjamins foreldre anmeldte saken. Siktelsen mot helseforetaket ble tatt ut 17. desember i fjor.

Helsetilsynet kan opprette tilsynssaker mot enkeltpersoner ved sykehuset selv om politiet ikke mener å kunne bevise helsepersonellet hver for seg opptrådte grovt uaktsomt.

Benjamins mor og far, Unni Tobiassen Lie og Haakon Lie, har henvendt seg til politikere på Stortinget for å få etablert en granskingskommisjon som skal undersøke uventede dødsfall på norske sykehus.

De er fornøyde med politiets etterforskning, men er likevel skuffet over at ikke enkeltpersoner straffes.

ER EN FORETAKSBOT RIKTIG STRAFF? Si din mening her

Artikkeltags