Gå til sidens hovedinnhold

Snart kan du bruke nettet helt gratis flere steder

Artikkelen er over 3 år gammel

Parker, torg, havner og bibliotek kan nå få flere soner for trådløst nett.

Alle kommuner kan nå få støtte til etablering av soner med gratis trådløst internett for innbyggerne.

– Med den nye ordningen får vi bedre tilgang på gratis wifi-soner i kommunene slik at enda flere får mulighet til å bruke digitale tjenester, forklarer kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Offentlige steder

Som en del av EØS-avtalen får kommunene mulighet til å søke om støtte til etablering av soner med gratis trådløst internett. Ordningen, kalt Wifi4EU, skal gi flere gratis wifi-soner på offentlige steder som parker, torg, havner og bibliotek.

– I kombinasjon med den etablerte støtteordningen for bredbånd, vil den nye EU-ordningen også legge til rette for tilgang til digitale tjenester i områder hvor det i dag ikke er tilfredsstillende nettilgang, forklarer samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

EU setter av inntil 1,2 milliarder kroner til ordningen som løper til og med 2020.

Les også

Stadig flere barn deler nakenbilder – politiet ber foreldre skjerpe seg

 

Inn- og utland

Den norske deltakelsen i EU-ordningen gjør at besøkende fra EU-land kan nyte godt av ordningen i Norge. Det samme gjelder nordmenn som er på besøk i EU-land. De kan bruke wifi-soner etablert som del av ordningen i andre land.

– Det er viktig at ingen faller utenfor det digitale samfunnet, sier Sanner, og legger til at Digihjelpen allerede er etablert som en støtteordning og et veiledningstilbud i kommunene.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har det nasjonale ansvaret for den praktiske oppfølgingen av den nye ordningen i Norge. Dette omfatter blant annet teknisk veiledning og informasjon til kommunene, som kan søke om støtte enkeltvis eller i grupper.

Saken fortsetter under bildet.

Gratis for brukeren

Søknad om støtte skal enkelt kunne fremmes gjennom en EU-sentral portal. Støttebeløpet på 150.000-200.000 kroner per kommune kan dekke inntil hundre prosent av kostnadene til utstyr og installering .

– Tilbudet må være gratis for brukerne, understreker Sanner.

Brukeren trenger kun å registrere seg én gang. Det betyr at man vil få automatisk tilgang til alle Wifi4EU-nettverk i hele Europa med samme enhet.

– Jeg tror denne ordningen vil være et positivt bidrag til innbyggerne. Nå øker muligheten for tilgang til internett mange steder, kommer det fra samferdselsministeren.

Les også

Lokalavisen står aldri stille. Særlig ikke nå

 

Kommentarer til denne saken