Gå til sidens hovedinnhold

Aftenposten: 1.000 nordmenn knyttes til skatteparadiser i ny dokumentlekkasje

Artikkelen er over 4 år gammel

Aftenposten har gått gjennom lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og funnet 18 bankkontoer som DNB har satt opp for kunder på Bermuda.

Aftenposten har gått gjennom lekkede dokumenter fra advokatfirmaet Appleby og funnet 18 bankkontoer som DNB har satt opp for kunder på Bermuda.

DNBs konserndirektør Harald Serck-Hanssen sier at omfanget er langt større enn dette, og at banken har flere hundre kunder som kan knyttes til skatteparadiser.

– Det er viktig å understreke at vi ikke har satt opp noen kontoer for kundene på Bermuda. Vi har satt opp konto i Norge eller i andre land der DNB har en virksomhet. Så er det jo opp til selskapene selv å vurdere hvor de ønsker å ha sine selskapsstrukturer, sier han til Aftenposten som søndag kveld altså kom med avsløringene i dokumentlekkasjeprosjektet som kalles Paradise papers.

Fakta om Paradise papers

* I alt 13,4 millioner dokumenter er lekket fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda, men også fra et rådgivningsfirma i Singapore og 19 virksomhetsregistre flere steder i verden.

* Dokumentene er lekket til den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og delt med ICIJ, et internasjonalt nettverk av undersøkende journalister. I alt er flere enn 380 journalister fra 67 land involvert i avsløringene.

* Fra Norge er Aftenposten med, men både danske og svenske medier deltar også i samarbeidet.

* Dokumentene avslører økonomiske hemmeligheter fra skatteparadiser og omfatter en rekke internationale selskaper som er godt kjent, og kongelige.

* Appleby gir blant annet råd om selskapskonstruksjoner i skatteparadiser, noe som vanskeliggjør for skattemyndighetene i andre land å finne hvem som er rette eiere av selskapene, og dermed beskatte dem på riktig måte.

* Totalt er flere enn 25.000 personer omtalt i dokumentene, herav over 1.000 fra Norge.

Kilde: DR/ Aftenposten

 

Viktig kunde

I Applebys interne dokumenter trekkes DNB-konsernet fram som en viktig kunde. Appleby har bistått DNB som lokal rådgiver når storbanken har gitt lån til kunder på Bermuda.

DNBs låneportefølje til kunder i Bermuda og Panama var ved utgangen av 2016 på 34,4 milliarder kroner.

Banken omtaler seg selv som en av verdens ledende shippingbanker og trekker fram denne næringen som en viktig årsak til at de har et større antall kunder i skatteparadiser.

Aftenposten avslørte i fjor at DNB Luxembourg hadde satt opp postboksselskaper i skatteparadiset Seychellene for kunder. Det førte til en omfattende offentlig debatt om en delvis statseid bank skal tilby banktjenester som kan legge til rette for skatteunndragelser og hemmelighold.

Selvkritikk

Banken tok sterk selvkritikk den gang, men presiserer at det i denne saken er snakk om helt annen virksomhet.

Serck-Hanssen påpeker også at Bermuda har hatt en positiv utvikling de siste årene. Øystaten har blant annet signert en avtale om utveksling av skattedata med andre land.

– Så langt vi har kunnet dokumentere, har vi ikke på noen måte gitt skatteråd til våre kunder. Det er helt klart. Vi har heller ikke, så vidt vi har brakt på det rene, gitt noen råd til kunder om hva slags selskapsstrukturer de skal velge, sier han.

– Det er selskapene selv som er nødt til å sørge for at de betaler skatt ifølge reglene. Vi rapporterer kontoinformasjon til de relevante jurisdiksjonene, sier Serck-Hanssen.

Fakta om det internasjonale journalistnettverket ICIJ

* Det internasjonale journalistnettverket ICIJ består av mer enn 200 gravende journalister i 70 land som samarbeider.

* Har som mål å få journalister fra ulike land til å samarbeide, fremfor å konkurrere, om grenseoverskridende prosjekter.

* Har gjennom årene jobbet med en rekke prosjekter som tobakkssmugling, organisert kriminalitet, asbest, klimalobbyister, krigene i Irak og Afghanistan.

* Prosjektet Panama Papers fikk stor oppmerksomhet over tid etter at de første sakene ble publisert i april 2016. Dette beskrives som tidenes største dokumentlekkasje. 376 journalister hadde jobbet i et år med å granske 11,5 millioner dokumenter om skatteparadisenes sentrale rolle i den globale finansindustrien.

* Søndag kveld ble saker fra et nytt prosjekt kalt Paradise Papers offentliggjort i en rekke medier.

 

Les også

Flere medier varsler store avsløringer søndag

 

Kommentarer til denne saken