Hvert år kaster vi 350.000 tonn mat. Nå vil regjeringen ha dugnad

Mange butikker slurver med prismerkingen av varer. Det liker Forbrukerombudet dårlig. I neste uke vil flere butikker bli kontrollert. (Illustrasjonsfoto: Kjetil Sivertsen, ANB) *** Local Caption *** Mange butikker slurver med prismerkingen av varer. Det liker Forbrukerombudet dårlig. I neste uke vil flere butikker bli kontrollert.

Mange butikker slurver med prismerkingen av varer. Det liker Forbrukerombudet dårlig. I neste uke vil flere butikker bli kontrollert. (Illustrasjonsfoto: Kjetil Sivertsen, ANB) *** Local Caption *** Mange butikker slurver med prismerkingen av varer. Det liker Forbrukerombudet dårlig. I neste uke vil flere butikker bli kontrollert. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Norge skal redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030. Nå oppfordrer klima- og miljøministeren landets kommuner til å bli med på dugnad.

DEL

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har sendt brev til alle landets kommuner om å bli med på en dugnad for å nå målet om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030.

Flere av landets kommuner er allerede godt i gang med tiltak for å redusere svinnet:

Kristiansand kommune vedtok i fjor at byen skal kaste minst mat i landet og har blant annet innført det de kaller goodie-bags på byens serveringssteder for å gjøre det mer akseptert å ta med mat hjem, skrev Fædrelandsvennen i juli.

Også Trondheim kommune er i gang med et prosjekt for å redusere matsvinn i kommunale virksomheter og å utarbeide klimavennlige menyer. I en søknad til klimadirektoratet skriver kommunen at målet er å gi ansatte og beboere i kommunen økt kunnskap om konsekvenser av å kaste mat.

LES OGSÅ: Baker Narum først ut i Buskerud med restemat-tjeneste 

I Norge kastes det årlig rundt 350.000 tonn brukbar mat. Godt over halvparten av dette svinnet oppstår hos forbrukerne.

– Gjennom å redusere matsvinnet, sparer vi penger. Vi sparer også miljøet, og vi bruker maten til det den er ment for – mat. Økt fokus på matsvinn kan også føre til økt fokus på matkvalitet, sier Helgesen.

Tirsdag signerer de store matvarekjedene (Norgesgruppen, Coop og Rema 1000) og en rekke andre bedrifter i hotell- og servicenæring, matindustri og primærnæring en erklæring der de forplikter seg til å redusere matsvinn. (©NTB)

LES OGSÅ: 300.000 har lastet ned appen til Sophie: – Tallet blir rimelig grotesk dersom man er en familie på fire eller fem stykker

Artikkeltags