Ask gård vant matpris: Nå skal de utvikle en helt ny salami

VANT PRIS OG FIKK PENGER: Kristoffer Evang og kona Anne Marte Ruud Evang har gjort det igjen!

VANT PRIS OG FIKK PENGER: Kristoffer Evang og kona Anne Marte Ruud Evang har gjort det igjen! Foto:

Av

Ask gård er vinner av Matskattstipendet 2019 og får 350.000 kroner for å utvikle Norges første økologiske hverdagssalami.

DEL

Norges største lokalmatpris ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Blant seks finalister var det til slutt Ask gård på Jevnaker som trakk det lengste strået.

LES OGSÅ: Anne (38) og Kristoffer (40) lager salami i verdensklasse: – Det er som å vinne en blanding av en Oscar og en Michelin

I tillegg får Den svarte havre fra Østfold 150 000 kroner for å utvikle nye havregrynsprodukter av svarthavre.

Pengepremien skal vinneren bruke på å utvikle en norsk, økologisk hverdagssalami – noe som ikke finnes i norsk dagligvare i dag.

– Ask-gründerne har vist både mot og stor innovasjonsevne i utviklingen av sine økologiske, håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd. Kundene våre setter stor pris på håndverkspølsene, både kvaliteten og smaken. Nå fortjener norske forbrukere å få en god, norsk hverdagssalami uten kunstige tilsetningsstoffer, forteller MENY-sjef Vegard Kjuus i en pressemelding.

Frokostblanding og ostekjeks av svarthavre

Den svarte havre fra Våler i Østfold endte på andreplass og fikk et stipend på 150 000 kroner med sin søknad om å utvikle frokostblanding og ostekjeks av urkornet svarthavre. Den svarte havre var først i verden med å lansere havregrynsprodukter av svarthavre.

– Vi hadde seks svært gode finalekandidater, men denne gangen trakk disse to det lengste strået fordi de er innovative og utvikler helt unike produkter innenfor sin varekategori. Jeg er imponert over innovasjonsevnen til norske lokalmatprodusenter. De utfordrer oftest merkevareleverandørene og bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare, sier Kjuus.

LES OGSÅ: Ask gård kan bli Årets matskatt – Fantastisk hyggelig å bli nominert

Årets finalister

  • Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold – håndtverksøl
  • Den sorte havre, Våler i Østfold – havregryn
  • Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag – ost, is og gårdsbutikk
  • Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus – økologisk ferskost, myse og is
  • Finnmark Rein, Tana i Finnmark – kjøttprodukter av rein
  • Ask Gård, Jevnaker i Buskerud – økologisk spekemat

Juryens begrunnelse:

• Ask gård – som er første norske aktør som har tatt opp kampen mot italienske og spanske produsenter – har på få år etablert seg som en spennende, kortreist leverandør av økologiske spekepølser. Råvarene er fra egne økologiske sauer, og både dyrevelferd og bærekraft står i sentrum. Ask jobber blant annet ut fra nose-to-tail-prinsippet om at hele dyret skal brukes. De fem spekepølsene til ekteparet Evang på Ask gård er frie for kunstige tilsetningsstoffer og lages for hånd. Resultatet er produkter med fantastisk kvalitet. Pågangsmot, nybrottsarbeid, bærekraft og ideen om nå å utvikle en økologisk skivet hverdagssalami ga full uttelling hos juryen – som dessuten lot seg begeistre av at vi har fått en norsk, kortreist produsent av økologisk spekemat.

Årets jury besto av landbruks- og matminister Olaug Bollestad (stedfortreder statssekretær Widar Skogan), Edvart Freberg, (Hvasser Asparges), Per Borglund (redaktør i Mat fra Norge), Ingvill Størksen (direktør dagligvare, Virke), Odd Gisholt (dagligvareekspert og BI-professor), Bodil Nordjore, (høyskolelektor, budeie og kokebokforfatter), Jørn Lie (kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals), Sigrid Hjørnegård (generalsekretær Bondelaget ved stedfortreder rådgiver Kari Marte Sjøvik) og Vegard Kjuus (Meny-sjef).

Fakta om Matskattstipendet

• Prisen deles ut av MENY en gang i året til produsenter som har konkrete lokalmat-prosjekter de ønsker å videreutvikle.

• I fjor vant Hvasser Asparges med sin søknad om å utvikle Norges første hvite asparges. I 2017 vant Himmelspannet med sin søknad om å utvikle en ny camembertost av geitemelk, samt finne nye bruksområder for myse.

• I tillegg til en hovedvinner, kan juryen dele ut mindre beløp til andre finalister (totalt kr 500 000). I fjor fikk Dypvik kr. 150 000 for å gjøre klippfisk mer tilgjengelig, mens Klokk & Co fikk kr. 100 000 for å utvikle flere alkoholfrie øltyper.

• MENYs Matskattstipend, etablert i 2015, er den største og viktigste lokalmatprisen som deles ut i Norge. MENYs mål med prisen er å fremme norsk lokalmat til glede både for kundene og for små og store engasjerte produsenter over hele landet.

Artikkeltags