Ask Gård nominert til årets lokalmat-gründer

– Fokuset i år har vært å utvikle den norske spekematarven, der vi ønsker å røske opp i svartpølsa og gi den nytt liv. Her inspiseres spekematen som henger til modning.

– Fokuset i år har vært å utvikle den norske spekematarven, der vi ønsker å røske opp i svartpølsa og gi den nytt liv. Her inspiseres spekematen som henger til modning. Foto:

– Bare det å bli nominert er en stor ære, det å få anerkjennelse for noe man har brukt så mye tid og krefter på, sier daglig leder Kristoffer Evang.

DEL

Evang sier det er spesielt hyggelig da å bli «sett».

– Juryen har ikke uttalt seg til oss enda. Så vi kjenner ikke til kriteriene som ligger til grunn for nominasjonen, sier Evang.

Det er Hanen, Norges Gruppen og Nasjonen som står bak prisen. Vinneren skal kåres under Matstreif i Oslo i september i år.

Nye produkter

Produsenten Ask Gård i Åsbygda ligger ikke på latsiden, det jobbes stadig med nye produkter. Alt er tuftet på filosofien om kvalitet og godt håndverk.

– Fokuset i år har vært å utvikle den norske spekematarven, der vi ønsker å røske opp i svartpølsa og gi den nytt liv. Kun basert på norske råvarer som ramsløk, norsk havsalt, einer og lignende, sier Evang.

Nytt i år er en økologisk spekeskinke deluxe, «Kula» er en culatello som har modnet i 12–14 måneder.

– Vi skjærer ut den edleste delen av skinka, salter på vekt og syr den inn i en svineblære. Så veves den sammen til en rund ball, som henges opp til modning. «Pablo on fire» er et annet produkt, en økologisk fermentert chorizo laget som en grillpølse, sier Evang.

Vekst

Veksten på Ask Gård har vært enorm de siste tre årene. I dag er de fem ansatte på fulltid. 

– Vi har økende etterspørsel hver måned og begynner etter hvert å se taket på produksjonen, for vi har en begrensning i lokalets størrelse. Vi estimerer cirka 50 tonn spekemat-produksjon i år. Vi jobber utelukkende med å bli bedre i det vi gjør, målet er å lage den beste norske spekematen tuftet på italienernes håndverk – men med norske råvarer. Med så mye fantastiske råvarer som Norge har å by på, er det bare foredlingen som har skrantet litt, for spekemat er tidkrevende å lage, og ikke spesielt økonomisk, sier han.

LES OGSÅ: Ask Gård til finale i prestisjefylt prisutdeling

Artikkeltags