I tillegg til at Marilena Aker fra Hole ble tildelt Sankt Hallvards fortjenstmedalje for hennes arbeids for integrering av flyktninger i Norge, fikk hun også tittelen æresridder.

Overveldet

Aker, som er tilknyttet Refugees Welcome to Ringerike (RWTR), føler seg overveldet over oppmerksomheten.

– Det er veldig uvant, men like fullt stas, sier Aker.

Sammen med henne reiste 10 representanter fra RWTR til Bragernes kirke i Drammen, for å overvære seremonien.

– Det var en økumenisk messe med svært gammel liturgi fra Syria. Det var veldig flott, forteller Aker.

MARILENA VAR OGSÅ FINALIST I KÅRINGEN AV ÅRETS KVINNELIGE FORBILDE: En stolt godhetstyrann

Holdt tale

Aker holdt en imponerende takketale under festmiddagen etter seremonien. I talen fortalte hun sin historie om hvordan hun har blitt oppdratt av sin mor til å ønske flyktninger velkommen i Norge. Aker jobber i dag som faglærer og sosialpedagog med fordypning i flerkulturell kompetanse. Hun underviser en innføringsklasse ved Hønefoss videregående skole, og arbeider med ungdom som har kort botid i Norge.

– Påminnelsen og perspektivet jeg trenger for å være takknemlig får jeg der hver dag. Jeg føler ikke helt at jeg fortjener den medaljen, men i den klassen, er det flere som fortjener den. Jeg har elever som står opp hver dag, til uvisshet. De vet ingenting om hvordan framtida deres i Norge vil bli. De fortjener medaljer hver eneste en av dem.

Alle kan hjelpe noen

Aker sa i talen at hun til tider føler seg fortvilende liten i den store sammenhengen. 

– Men jeg lukker øynene og tenker «hvordan kan jeg hjelpe», sa Aker.

Refugees Welcome to Norway er en del av et internasjonalt Refugees Welcome-nettverk. De har underorganisasjoner i nesten alle skandinaviske byer. Aker er i ledergruppen i Ringerike.

– 18. mai fikk vi Norske kirkeakademiers brobyggerpris for arbeidet vårt. Det er mange hardtarbeidende ildsjeler i gruppen vår. Jeg vil sitere en av dem: Det er lett å overse det som ett og ett menneske gjør, eller det som ikke er knyttet til et kjent navn eller logo, men det som en og en til sammen gjør, det blir faktisk noe stort. Det kan bli en folkebevegelse. Ut av en folkebevegelse kan det vokse en bærekraftig organisasjon som bærer med seg folkebevegelsens kraft og vilje. Det er det vi i RWTR er deltakere i, representanter for og forvaltere av, sa Aker.

Kjenner at en lever

Integreringsarbeidet er en livsstil for Aker.

– Jeg våkner til meldinger om hjelp med eksamen. Jeg spiser lunsj med lærere som har flyktet hit, og viser dem rundt på skolen vår og lærer dem om det norske skolesystemet. Jeg har voksenstudenter i språkpraksis og jeg kopler norske flyktningefaddere med nyankomne flyktninger. Kanskje det er litt travelt, men det er i fart en kjenner at en lever, spøker Aker.

Hun takket Sankt Hallvards Orden for at de verdsetter integreringsarbeid, og for at de roser en gruppe hjelpere som er ofte utskjelt.

– Vi blir kalt for landssvikere og naive godhetstyranner. Tusen takk for at dere er med på å løfte dette arbeidet, sette det på dagsorden og styrke det, sa Aker.