Gå til sidens hovedinnhold

Mange husreklamasjoner

Artikkelen er over 16 år gammel

– I nesten hvert femte hussalg over hele landet oppstår det reklamasjoner, så tvister i forbindelse med eiendomsskifte er vanlig. Derfor er det veldig lurt å tegne en eierskifteforsikring, sier eiendomsmekler Stein Bakken hos Hønefoss Eiendom.

En eierskifteforsikring varer i fem år og koster 0,575 prosent av salgssummen.

– Dette er en veldig god forsikring hvis det i ettertid skulle oppstå en tvist fordi selger kan komme i ansvar over feil og mangler som blir oppdaget etter overtakelse av en eiendom så lenge en selger har opplyst om alle feil og mangler. Selgerens opplysningsplikt om feil og mangler kommer foran en kjøpers undersøkelsesplikt, sier Bakken.

Mye skjult

Feil og mangler oppdages like mye i gamle som i nye hus.

– Men i nye hus koster det som oftest mer å utbedre feil som er oppdaget. Det er absolutt lurt å bruke en takstmann eller en bygningskyndig før man kjøper et hus. Det er mange feil ved et hus som kan være skjult. Fuktskader, dårlig drenering og rør som krakelerer er vanlige saker. Det må man være forberedt på hvis man kjøper et gammelt hus fordi i likhet med andre ting går også hus ut på dato.

– I utgangspunktet er det selgeren som har ansvaret. I beste fall gjør selger og kjøper opp seg imellom før saken ender i rettssalen. At folk kvier seg for å ta en tvistesak til retten er bare bra fordi en rettssak koster mye penger og utfallet er usikkert, sier Stein Bakken.