Lueaksjon for kreftrammede

Omsorg i hver maske: F.v. Liv-Eli M. Schjetlein, Dorte Loftheim, Hanne Mossin Elly R. Wilhelmse, Karina B. Ullern er alle sykepleiere ved poliklinikken for kreft og blodsykdommer ved Ringerike sykehus.

Omsorg i hver maske: F.v. Liv-Eli M. Schjetlein, Dorte Loftheim, Hanne Mossin Elly R. Wilhelmse, Karina B. Ullern er alle sykepleiere ved poliklinikken for kreft og blodsykdommer ved Ringerike sykehus.

Artikkelen er over 5 år gammel

Et lokalt initiativ skal gi kreftpasienter varme og verdighet. De trenger din hjelp.

DEL

Ideen springer fra Torill Wilhelmsen fra Tromsø, som i januar 2013 startet strikkeprosjektet «Kjærlighet og varme på veien», etter selv å ha overlevd en kreftsykdom 10 år tidligere. Wilhelmsen har fått massiv respons.

Sykepleier ved poliklinikk for kreft og blodsykdommer ved Ringerike Sykehus, Hanne Mossin, ønsket å ta opp tråden lokalt, og håper at alle som liker å strikke, hekle og sy ønsker å bidra til at kreftrammede kan få en lysere og varmere hverdag.

– Når man mister håret får man ofte et varmetap, og siden ikke alle ønsker å gå med parykk, kan et hodeplagg gjøre nytten. Både kvinner, menn og barn trenger luer, så her er det variasjon som gjelder, både i størrelse og farger. Det eneste de strikkeglade behøver å tenke på, er at luene vaskes før de sendes oss, og er laget i et materiale som ikke klør.

Dersom du har ledig tid, og garn til overs, ønsker de omtenksomme sykepleierne at du sender eller leverer luene i resepsjonen eller til avdelingen. For dem som bor i sentrum, fungerer forretningen til Gry-Johannessen – Strikke-Gry – som et mottak for luer. Her kan de kreative også få tak i oppskrifter, garn og inspirasjon.

– Det er et flott engasjement, og hvis «Strikke-Gry» kan bidra til at hverdagen blir bedre for andre, er det veldig hyggelig. Fjorårets prosjekt, Ull og omtanke, handlet også om å gjøre en innsats for andre, forteller Johannessen som også arranger strikke- og heklekurs for nybegynnere.

Foreløpig er det kun en håndfull luer som har blitt levert til butikken på Søndre torv, men på sykehuset er kurven med hodeplagg nesten tom, og etterspørselen er stor.

– Antall pasienter øker hele tiden, dessverre. Hver dag kan vi ha mellom 4–12 pasienter, og stadig nye kommer inn.

I tillegg til luer av ull, håper Mossin at noen også kan håndtere en symaskin:

– Mange liker å bruke hodeplagg av jersey eller bomull. De koster ganske mye gjennom forhandler, men er enkle på sy dersom man har en oppskrift.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.