For «Biologen» i Drøbak ble duepigger redningen fra et kjempeproblem med duer.

I 2002 ble 110 meter med duepigger satt opp, på takrenner og på varme, lune steder dit duene gjerne trakk på nattetid.

- Siden har det ikke vært en eneste due her, sier Hans Erik Karlsen, daglig leder ved Universitetet i Oslos marinbiologiske stasjon i Drøbak, fornøyd.

Bygningen Fridtjof Nansen initierte i 1894 er i dag fredet. Derfor var det viktig å gjøre noe med dueproblemet da universitetets marinbiologiske stasjon skulle pusses opp på begynnelsen av 2000-tallet. Karlsen så helst for seg avskyting, men så tipset viltnemnda om duepigger.

Skader ikke duene

Piggene er knapt 15 centimeter høye. Det er tynne stålpigger som ikke skader duene, forsikrer Karlsen, som først så for seg enkeltstående pigger og innrømmer at han var skeptisk.

- Men det er en noen centimeter bred plastremse. Jeg var redd de skulle synes, men de er ikke mulig om du ikke ser etter dem.

Plastremsene kan spikres fast, men på den ærverdige bygningen valgte man å bruke lim. Fortsatt sitter de fast til tross for værutsatt beliggenhet.

Hubro fungerer også

Ringerikes Blad skrev i forrige uke at Anders Løchen Foght fått har plassert en kunstig hubro på taket av Løchengården for å skremme duene bort fra taket.

- Det fungerer. Duene kommer flagrende, bråsnur og flyr til andre tak, forteller Foght nå, men fatter interesse for duepiggene.

Fugleekspert Viggo Ree uttrykte i forrige uke tvil til at hubroen vil ha noen permanent virkning. Senere kom han på løsningen hans venn Karlsen fant fram til.

- Det er sinnssykt effektivt.