Butikken i Storgata i Hønefoss har mange trofaste kunder. Men daglig leder Liv Landmark hadde gjerne sett at enda flere hadde funnet veien til lokalene i gågata.

– Vi strever med noen myter: «Her ser det dyrt ut, best å gå forbi». Men det stemmer ikke. Ta for eksempel potetklubb, som vi lager fordi det er mye etterspurt på Ringerike. Det er langt billigere å kjøpe ferskt hos oss enn å kjøpe vakuumpakket i kjedebutikkene, sier hun.

– Jo, vi har dyre varer også. Men mye av det vi har er veldig konkurransedyktig på pris. Og vi har ferskmat, med mulighet til å gi deg akkurat så mye som du trenger, legger Landmark til.

LES OGSÅ: – Butikken er helt fantastisk, men jeg fikk et tilbud det var umulig å si nei til

Gode faste kunder

Hun berømmer de faste kundene, som støtter trofast opp om butikken.

– Noen er her hver dag, sier hun.

– Men det er veldig sårbart i Hønefoss. Det blir veldig fort stille i sentrum. Vi merker godt at Baker Narum er borte, sier hun.

Selvsagt har hun interesse av å holde liv i sin egen butikk. Men Landmark er også opptatt av at folk generelt må ta vare på mangfoldet som finnes i butikklivet.

– Ofte er det slik rundt omkring at folk ønsker å ha butikken der, men bruker den ikke i det daglige. Og så klager de når butikkene ikke går lenger. Vi vil fortsette å drive butikk her, og biter oss fast. Her skal vi skape arbeidsplasser. Byen trenger forretninger i sentrumsgatene, sier Landmark.

– Vi har fokusert mer og mer på kortreist mat. Vi har lokale poteter, lokalt øl, lokal pultost, for å nevne noe. Alt av tilbehør er lokalt. For oss er det viktig å trekke fram de gode råvarene, sier hun.

– Alt vi har i disken er laget fra bunnen av hos oss. Vi produserer alt selv, og kan derfor kalle alt for hjemmelaget. Mange kommer til oss for å handle det de gjerne skulle ha laget selv, og serverer det som hjemmelaget. Det tar vi som et stort kompliment!

LES OGSÅ:

Mye arbeid

– Vi må tilbake til det folk er opptatt av, og gi dem de produktene de etterspør. Vi må alltid huske at vi ikke er i Bygdøy allé, men på Hønefoss. Da er det viktig å ha god kontakt med både folk og institusjoner.

– Mange får nok ikke med seg hvor mye arbeid det er å drive en forretning som dette. Vi er i gang to timer før åpningstid, og driver på i tre timer etter stengetid. Det handler om tilbereding, vask, desinfisering og andre oppgaver, som tar mye tid, forteller Landmark.

– Samtidig er det viktig å få fram at vi har det fryktelig moro i butikken. Det er veldig hyggelig å drive i gågata.

LES OGSÅ: Leiv Vidar best i test for grillpølse, men ikke for wiener

Flere kunder

For noen år siden flyttet butikken fra Nordsida til nettopp gågata. Det har endret handlemønsteret noe, ifølge Landmark.

– På Nordsida var det kanskje færre kunder, men de handlet mer. Her blir det noe mer småhandling, sier hun.

– Vi har faktisk parkering i bakgården her også. Vi bærer posene rett ut i bagasjerommet til folk om nødvendig, sier hun.

Samtidig er hun glad for alle som handler i butikken, smått eller stort.

– Noen søte, gamle damer kommer for å kjøpe fire snitter. Og de er like viktige for oss som alle andre kunder, understreker Landmark.

LES OGSÅ: Leiv Vidar får helnorsk eierskap

Lærling

Butikken satser fortsatt mye på fagkunnskap. To kokker og en pølsemaker har arbeidsplassen sin der, i tillegg til en lærling.

– Emil Ødegård, som er lærlingen vår, er både pølsemaker og iskremmaker, samt mye annet. Han har selv utviklet middelhavspølsene som vi selger nå i sommer, forteller hun. Pølsene er laget av storfe- og svinekjøtt, og inneholder fetaost og urter: Rosmarin, timian, oregano og persille.

– I tillegg til lærlingplassen, har vi elever fra videregående skole utplassert her en dag i uka gjennom hele året, sier Liv Landmark.

Hun kan også fortelle at det som blir til overs i ferskvaredisken ikke går tapt.

– Det er strenger regler rundt varmmat i disken, som ikke kan ligge der i mer enn tre timer. Tidligere ble maten kastet om den ikke ble solgt. Nå har vi fått en fin ordning hvor vi gir maten til Villa'n i Hønefoss hver dag. De fortjener at vi bryr oss om dem, og tar dem på alvor, sier den daglige lederen i Leiv Vidar slakterforretning.