Marit stiller ut stor kunst i Bergen

SOMMERUTSTILLING: Marit Tingleff er klar for utstilling i Bergen fra 11. mai

SOMMERUTSTILLING: Marit Tingleff er klar for utstilling i Bergen fra 11. mai Foto:

Marit Tingleff er en av tre kunstnere som deltar på årets store sommerutstillinger på Kode kunstmuseer og komponisthjem i Bergen.

DEL

Sammen med skulptøren Torbjørn Kvasbø og tekstilkunstneren Kari Dyrdal skal keramikeren pryde flere saler og bygninger i galleriet.

Det er første gang de tre kunstnerne presenteres samlet i en så stor utstilling i Norge. Og for den som ikke vil reise til Bergen for å se den i sommer, byr det seg en mulighet for den flyttes videre til Sørlandets Kunstmuseum i oktober.

– De tre kunstnerne har mye til felles, sier Maria Tripodianos i Kode.

Store formater

– De jobber alle i store format, på grensen av hva som er fysisk mulig. De har markert seg på den nasjonale og internasjonale kunstscenen gjennom flere tiår, og for alle tre startet det i Bergen der de gikk på Bergen kunsthåndverksskole jpå 1970-tallet.

Svart og oransje:Et av  Marit Tingleffs store fat.

Svart og oransje:Et av Marit Tingleffs store fat. Foto:

– Tidspunktet sammenfalt med den største kunstfaglige brytningstiden på 1900-tallet både i og utenfor Norges grenser. Gamle idealer knyttet til form og funksjon ble erstattet med ideer om materialutforskning og frie kunstneriske uttrykk. Dette gikk ikke stille for seg i Bergen, sier Tripodianos.

Tekstilkunst: Kari Dyrdals arbeid.

Tekstilkunst: Kari Dyrdals arbeid. Foto:

40 år senere er de tre kunstnerne fortsatt dypt forankret i materialene de valgte seg den gang og er fortsatt nysgjerrige og har mot og kraft til å teste ut materiale, teknologi og arbeidsmetoder.

Nye teknikker

– Dyrdal har erstattet vevstolen med datamaskin utforsker digital vev. Kvasbø brenner sine store rørskulpturer i selvbygde, vedfylte ovner etter asiatiske forbilder, og Tingleff viser ut grensen mellom fat og maleri i det uforedlede materialet leirgods, med kjente former i uvanlig størrelse, sier galleristen, som gleder seg til utstillingen åpner 11. mai.

Rørskulptur: Laget av Torbjørn Kvasbø.

Rørskulptur: Laget av Torbjørn Kvasbø. Foto:

Utstillingen er et samarbeid mellom Norwegian Crafts, Musèe National de cèramique Sèvres, der utstillingen ble vist for det franske publikum i vinter, og Sørlandets Kunstmuseum, dit utstillingen vandrer videre 12. oktober.

Se video med Marit Tingleff her:

    Den norske kunstneren og keramikeren Marit Tingleff har blitt kjent for sine store arbeider som visker ut grensen mellom fat og maleri. Her er et lite møte med kunstneren og keramikeren Marit Tingleff fra Hønefoss.


    Send tekst og bilder «

    Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

    Artikkeltags